Auchan, Mega Image, Carrefour, Selgros și Cora sunt supermarketurile care deja au retras de pe rafturi conserve de quinoa care prezintă risc bateriologic.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, conservele d’aucy Quinoa albă al vapore (150 de grame) dintr-un anumit lot au fost retrase de la vânzare, iar persoanele care au apucat deja să le cumpere sunt avertizate să nu le consume și să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare, caz în care contravaloarea produselor va fi rambursată.
Motivul retragerii acestui produs este prezența unui miros neplăcut la deschiderea conservelor, ceea ce face ca produsul să nu fie comestibil si cu risc bacteriologic, se arată în comunicatul emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, referitor la produsele comercializate de cele cinci supermarketuri.
Conservele pot adăposti Clostridium botulinum, bacteria care produce botulism. Din acest motiv nu e bine să deschidem și să consumăm conserve cu capacul bombat, care fâsâie la deschidere și emană un miros neplăcut, de rânced.
Dacă observați că se bombează capacul, atunci cantitatea de toxină este imensă, deci evitați să consumați conținutul. Apariția toxinei poate fi favorizată și de acoperirea recipientului cu folie de plastic sau de aluminiu care este păstrat la frigider. Deci aveți grijă la conservele desfăcute și păstrate astfel la frigider!
Printre simptomele toxiinfecției cauzate de această bacterie se numără: dureri de stomac, greață, vărsături, diaree, vedere neclară și dublă.
Tratamentul reprezintă o urgență medicală și se efectuează cu ser antibotulinic, ce neutralizează toxina circulantă.
Lotul cu pricina poate fi văzut pe capacul inferior al conservei, conform imaginii de mai jos.
Toate cele 5 supermarketuri au retras produsele din lotul problematic de la comercializare, recomandând clienților care le-au achiziționat să le returneze, fiindu-le rambursate sumele aferente.
De asemenea, ANSVSA a anunțat retragerea de la vânzare a tone de fructe exotice care depășeau valorile admise de pesticide.
Mai exact, este vorba despre anumite loturi de banane, mandarine și portocale cu proveniența Egipt care depășeau valorile admise de clorpirifos.
Studiile arată că acest pesticid folosit pentru combaterea dăunătorilor la fructe și legume, în cantități mari, poate avea efecte nocive asupra rinichilor, putând cauza nefrotoxicitate. Această afecțiune apare atunci când corpul este expus la anumite medicamente sau substanțe toxice care provoacă insuficiență renală.