„Scintigrafia miocardică este o tehnică de investigație imagistică de înaltă performanță. Scintigrafia miocardică este non invazivă, nedureroasă și nu necesită internarea pacientului. Scintgrafia miocardică este utilizată în bolile cardiovasculare.
Scintigrafia SPECT-CT de perfuzie miocardică este o investigație care se realizează prin injectarea unui radioizotop intravenos. Injectarea are loc după un test de efort. În identificarea tulburărilor de efort de circulație miocardică, varianta cea mai utilizată este cu test de efort și cu test de repaus.
Testul de efort constă în test de efort fizic care poate fi realizat pe o bandă de alergare similară cu cea din sălile de fitness sau pe bicicletă. Se poate face și medicamentos, prin administrarea unui medicament care simulează efortul fizic.
În maximum de efort, efortul este cuantificat și monitorizat permanent EKG. În maximum de efort care este specific fiecărui pacient, se face administrarea intravenoasă a radioizotopului. Este vorba despre o moleculă care are tropism pentru circulația miocardică. Iar pentru a putea fi identificată, se marchează cu un izotop de tehnețiu care are un timp mic de înjumătățire. Iradierea este mică în urma acestui examen.
Testul de repaus constă în administrarea acestui izotop, iar la un anumit interval de timp, se face scanarea cordului: ne-a declarat dr. Ruxandra Vlădescu.
Care sunt indicațiile scintigrafiei miocardice și mai multe informații despre ce implică aceasta pentru pacienți puteți afla din interviul video realizat cu dr. Ruxandra Vlădescu, Șef Departament Medicină Nucleară din cadrul Centrului Oncologic Sanador.