Ce au în comun Fifty Shades of Gray, Escrocul de pe Tinder sau unele personalități cu mii de followers? Un diagnostic: narcisismul malign

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce au în comun Fifty Shades of Gray, Escrocul de pe Tinder sau unele personalități cu mii de followers? Un diagnostic: narcisismul malign
Sursa foto: Shutterstock @Denis Makarenko

Cu o personalitate charismatică, inteligență și putere de seducție asupra persoanelor din jur, unele persoane reușesc să își subjuge partenerii, uneori în mod inexplicabil pentru cei din jur. Pentru specialiști, însă, acesta este portretul unul narcisic malign, explică Beatrice Popescu, psihoterapeut CBT.

Din perspectivă psihopatologică, narcisismul malign reprezintă marca unei tulburări de personalitate bine studiată, care apare în DSM-5 (Manualul Diagnostic Statistic al Tulburărilor Mintale) ca tulburare de personalitate narcisică.

Narcisismul malign nu este o tulburare per se, ci reprezintă un cumul de trăsături de personalitate distincte, care apare și în cadrul altor tulburări de personalitate (mixtă).

Narcisismul, recompensat de societatea contemporană

Societatea contemporană gratifică și recompensează persoanele narcisice și de aceea narcisismul ca trăsătură de personalitate accentuată trece aproape neobservată odată cu explozia utilizării social media.

Instagram, Pinterest, Facebook, Twitter, orice platformă digitală utilizată nu numai în scopul socializării, dar și al autopromovării sau brandingului personal, reușește să propulseze utilizatorul într-un univers digital în care vocea personală, cât mai originală și cât mai stridentă, contează.

Narcisicul contemporan este charismatic, captivant, modern, histrionic, inteligent și foarte versatil, are zeci de mii de urmăritori și fiecare apariție a sa online suscită comentarii și provoacă admirație.

Acesta este însă narcisicul benign și hedonist, căzut în admirația propriei persoane, aflat undeva în vârful unei ierarhii construite artificial.

El nu este neapărat și psihotoxic, pentru că nu își extrage plăcerea din a provoca altora durere, ci trăiește condus după principiul psihanalitic al plăcerii, într-un univers propriu în care îi privește de sus pe ceilalți, uneori ignorându-i, fără să le producă niciun prejudiciu de ordin moral sau psihologic, explică Beatrice Popescu.

Narcisismul malign portretizat în filme

Narcisicul malign este mai aproape de portretul din DSM-5 al tulburării de personalitate narcisică (NPD). Prevalența tulburării este de 1% din populația generală și până la 16% din populația diagnosticată cu o tulburare mintală.

Prevalența pe sexe este 7,7% bărbați și 4,8% femei. Există deci mai mulți narcisici maligni bărbați decât femei.

Narcisicul malign a fost deseori portretizat în mass-media și în filme ca „Fifty Shades of Gray”, „Escrocul de pe Tinder”, „American Psycho”, „Californication” sau „Maestrul păpușar” ca personajul seducător compulsiv, lipsit de empatie, care nu tolerează critica, este dominator, își dorește să conducă relația și nu are nici cea mai mică remușcare atunci când își rănește partenerul de discuție sau partenerul erotic.

Ce au în comun Fifty Shades of Gray, Escrocul de pe Tinder sau unele personalități cu mii de followers? Un diagnostic: narcisismul malign. Cum îl recunoaștem?
Sursa foto: Hepta.ro, Ferrari Press Agency / Universal Pictures

Narcisicii maligni supranumiți grandioși sunt cei mai ușor de observat, pentru că sunt mult mai vocali, se expun mai mult, sunt mai expansivi, extravertiți, reușesc să capteze atenția tuturor la o petrecere sau într-o conferință. Vorbesc mult, le place să șocheze prin amploarea cunoștințelor, sunt aroganți, domină audiența, utilizează frecvent „name-dropping”-ul și se străduiesc să strălucească în orice context.

Narcisicii maligni supranumiți vulnerabili sunt mult mai dificil de depistat, pentru că par mai aproape de tipul de personalitate schizoid, sunt introvertiți, nu se expun, nu își doresc să iasă în evidență prin nimic, nu dețin cont de Facebook sau, dacă au, atunci nu îl folosesc sau sunt genul de utilizatori ascunși, care nu postează niciodată nimic, nu comentează aproape niciodată și își doresc să rămână anonimi.

Narcisicul malign, victima propriei familii?

Ambii narcisici maligni, atât cei grandioși cât și cei vulnerabili, odată deveniți partenerii cuiva, reușesc să le transforme existența în iad.

De ce? Nesiguranța structurală, stima de sine extrem de scăzută camuflată uneori într-un complex de superioritate de neînțeles, precum și lipsa de empatie și incapacitatea de a gestiona conflictele într-un mod sănătos reușesc să exaspereze partenerul, până la îndepărtare uneori.

Din păcate, narcisicul malign este deseori experimentul de viață al unui părinte narcisic sau al ambilor părinți narcisici, el însuși fiind o victimă a acestora. Dacă este să speculăm ceva mai mult, putem vorbi chiar de o rană narcisică transgenerațională sau de o traumă de relație mamă-copil sau tată-copil.

În copilărie, narcisicul nu a reușit să-și dezvolte o stimă de sine și din această cauză și-a construit un sine fals, pentru a putea avea succes în viață. Nu a încercat niciodată să se accepte așa cum este, pentru că nu a fost niciodată acceptat de părinții lui, atât cu defecte cât și cu calități, detaliază psihoterapeutul Beatrice Popescu.

Sinele fals îl determină să poarte această mască, iar mai jos sunt motivele utilizării acestei măști:

  • Masca purtată îi creează sentimentul de siguranță, dar în același timp îi secătuiește resursele emoționale și intelectuale
  • Narcisicul este mereu în gardă să nu fie descoperit și oamenii să vadă adevărata lui natură
  • În rarele lui momente de vulnerabilitate folosește tehnica autodezvăluirii (renunțarea la mască) în scopul manipulării celor apropiați sau furnizorilor de „hrană narcisică”

Cum recunoști narcisismul malign – semnele care îl dau de gol

Există mai multe semne pe care le putem observa în cazul unui narcisic malign. Psihoterapeutul Beatrice Popescu le detaliază în cele ce urmează:

Egocentrismul sau sentimentul că i se cuvine totul – care este normal în cazul unui copil de vârsta grădiniței, dar nu și în cazul unui adult care ar trebui să aibă toleranță la frustrare atunci când lucrurile nu se petrec exact așa cum își dorește el.

Lipsa empatiei – trăiește cu sentimentul că are întotdeauna dreptate, nu are niciun dubiu asupra deciziilor sale, oricât de radicale, și nu manifestă empatie în relațiile pe care le dezvoltă; își rănește cu ușurință partenerii, nu precupețește niciun efort în a-i umili și nu își cere scuze niciodată.

Sadism relațional – își extrage plăcerea din provocarea suferinței altora. Uneori este acompaniat și de masochism moral, dar extrem de rar.

Grandiozitate – manifestă un sentiment nerealist de superioritate, se vede pe sine ca fiind mai bun decât ceilalți, mai dotat intelectual, mai talentat, mai frumos, mai pregătit pentru succes social, unic și de neînlocuit.

Paranoia – o persoană paranoică este cineva care este excesiv de suspicios și crede că, fără nicio justificare, alții complotează împotriva lor. Ei îi critică pe ceilalți, dar nu acceptă criticile provenite de la alte persoane.

O natură manipulativă – oamenii manipulativi nu sunt interesați neapărat de persoana ta, ci de tine ca un vehicul care le permite să câștige controlul în așa fel încât tu vei deveni un participant la planurile lor, fără a-ți dori neapărat. La începutul unei relații cu o persoană care manipulează, aceasta pare sinceră, charismatică, ca într-un final să recurgă la gaslighting.

Proiectează comportamentele lui nocive asupra celorlalți – proiecția ca mecanism de apărare psihanalitic este unul din mecanismele cele mai dezadaptative, care apare în tulburările psihotice. Narcisicul malign proiectează propriile comportamente abuzive pe ceilalți, învinuindu-i exact de aceleași comportamente, pe nedrept.

Invidia patologică – nu se poate bucura în mod sincer de succesele cuiva, iar dacă se întâmplă să observe că și alții au calități sau au obținut anumite succese profesionale sau relaționale, îi felicită în mod ipocrit. Uneori neagă faptul că este invidios, alteori transmite direct nemulțumirea că alți oameni, mai puțin dotați intelectual sau fizic decât el, au reușite mai mari.

Din păcate pare aproape imposibil să ne putem feri de narcisicii maligni, pentru că sunt fascinanți, frumoși, cultivați, prezentabili, au un gust impecabil, sunt seducători și manipulativi.

Oricine – indiferent de nivelul de cultură sau cunoaștere psihologică – se poate îndrăgosti de un narcisic malign, iar probabilitatea să fie abuzat în acest tip de relație de tip dominator-submisiv este imensă. Totuși, cu puțină psihoeducație pot fi percepute câteva semnale critice evidențiate anterior.

În următoarea parte a acestui articol aflăm cum se comportă un narcisic malign într-o relație de cuplu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult