Cromul este un mineral foarte important care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Atunci când ducem lipsă de el, corpul ne cere mereu ceva dulce, iar asta nu poate duce decât la îngrășare și, implicit, diverse probleme de sănătate.
Cromul este implicat în metabolismul glucidelor, lipidelor şi acizilor nucleici, intervenind în reglarea secreţiei de insulină. Așadar, este un mineral care joacă un rol esențial și în prevenirea diabetului zaharat de tip 2.
În afară de pofta de dulce, carența de crom se manifestă și prin: somnolență, amețeală, sete excesivă, oboseală, anxietate.
Pe termen lung, deficitul de crom este asociat cu un risc crescut de afecțiuni cardiace, tulburări neurologice și tulburări ale metabolismului glucidic şi lipidic (colesterol crescut, trigliceride mărite).
Pe de altă parte, când avem un exces de crom în sânge, mai ales ca urmare a administrării în exces de suplimente care conțin acest mineral, ficatul, rinichii și sistemul nervos au de suferit. Mai mult, pot apărea crize de hipoglicemie, adică scăderea periculoasă a nivelului de glucoză din sânge.
Dieta săracă în crom nu este singura vinovată pentru apariția poftelor de dulce și a celorlalte simptome menționate anterior. Administrarea anumitor medicamente (antiinflamatoare, antiacide), vârsta înaintată, afecțiunile care împiedică absorbția altor nutrienți în organism și absența altor minerale esențiale (precum zincul, fierul sau iodul) pot fi de asemenea cauze ale carenței de crom.
Cea mai bună sursă de crom se găsește în broccoli, o legumă foarte sănătoasă, dar încă insuficient cunoscută și consumată de români.
O porție de 100 de grame de broccoli asigură peste două treimi din necesarul de crom, cu numai 30 de calorii. Această legumă din familia cruciferelor este însă „împachetată” cu multe alte substanțe nutritive importante, cum ar fi potasiul, acidul folic, fibrele, vitaminele A, C și K.
Însă cromul se regăsește și în alte alimente. Pentru un aport corespunzător de crom, consumă mai des alimente precum: carne de vită, carne de curcan, prune uscate, stafide, ouă, nuci, struguri sau suc natural de struguri, portocale, cereale integrale, cartofi, usturoi, ciuperci, semințe de dovleac, ovăz, fasole verde, roșii, salată verde, busuioc.