Invitații emisiunii CSID.RO Live din 27 aprilie, emisiunea moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?” sunt:
Primul invitat al emisiunii, dr. Cristian Pandrea, a vorbit despre tensiunea arterială, valorile normale ale acesteia și despre ce e de făcut în cazul hiper și hipotensiunii.
Cel de-al doilea invitat, dr. Raluca Oprea, ne-a oferit informații despre sănătatea ficatului, despre ce obiceiuri nocive îl îmbolnăvesc și despre ce e de făcut în cazul ficatului gras.
Dr. Cristian Pandrea, Coordonator al Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR: Tensiunea arterială este un parametru care caracterizează sănătatea organismului. Ea este presiunea pe care trebuie să o aibă sângele pentru a putea asigura hrana și oxigen pentru cele mai îndepărtate celule din organismul uman și pentru a se putea oxigena.
Valorile reper în jurul valorii maxime: 120-130mm, iar valoarea diastolică: 80mm. Pornind de la aceste valori există o stadializare a hipertensiunii arteriale.
Hipertensiunea: Sunt factori care influențează mai mult decât restul comportamentului valorile hipertensiunii, cum ar fi consumul exagerat de sare, afecțiuni preexistente cum ar fi supraponderabilitate, diabet zaharat sau în cazul consumului exagerat de alcool și există și alte situații.
Există posibilitatea rupturii unor vase de sânge în cazul hipertensiunii, ceea ce înseamnă AVC, în cazul în care aceste vase sunt la sânge.
Situațiile în care pacientul ar trebui să meargă la medic: durerea de cap, amețeli, vedere neclară, poate fi afectată funcția auzului. Simptomele care ne alarmează pot să fie paralizia unei părți a corpului, imposibilitatea respirației – dispneea, pot fi semne ale insuficienței renale – lipsa urinei, imposibilitatea de a urina.
Dr. Raluca Oprea, medic primar medicină internă, medic specialist gastroenterologie, doctor în medicină: Ficatul este singurul organ capabil să metabolizeze fructoza pentru a o transforma în glucoză.
Vegetarienii ingeră o cantitate mare din carbohidrați. Dacă aceștia sunt răi, atunci ei au risc destul de mare de a dezvolta steatoză hepatică.
Grăsimile periculoase pentru ficat – în general tot ceea ce înseamnă procesat: mâncarea de gen fast-food, dacă este ingerată de câteva ori pe săptămână. Acestea sunt grăsimi trans, hidrogenate, la care se adaugă potențiatori de gust. Tot ce conține grăsime trans: sosurile, cremele, maionezele, cele bogate în grăsimi nu sunt sănătoase pentru ficat. Mezelurile, salamurile, cârnații, iaurtul gras, brânzeturi – brie, camembert.
Uleiurile din plante pentru ficat: cel de măsline, de avocado, cel de semințe de sâmbure sunt în regulă de consum.
Simptomele ficatului gras: nu prea există simptome, ficatul gras nu doare. Pacientul se poate simți obosit, astenic, atunci ar fi bine să facă analize. Pacienții, de cele mai multe ori au comorbidități, cum ar fi diabet zaharat sau obezitate.
Vă invităm să urmăriți videoclipul integral pentru mai multe informații.