Alegerile alimentare au un impact semnificativ asupra calității stilului de viață. Ele pot afecta felul în care te simți zilnic, câtă energie ai, cum îți îmbătrânește corpul, dar și cum arată și se simte pielea ta. Anumite alimente pot ajuta la o bună funcționare a inimii, în timp ce altele pot distruge capacitățile cognitive. Mai exact, alegerile alimentare pot afecta riscul de boală Alzheimer. Acum, noi cercetări sugerează că un ulei care se regăsește în nuci poate ajuta împotriva acestei boli.
În studiul publicat pe 19 aprilie în jurnalul Nutrients, cercetătorii au analizat modelul celular al uleiului extras din nuci și cum afectează funcțiile miocondrice, principala sursă de energie a celulelor noaste, dar și alte procese. Astfel au descoperit că acest extract reduce formarea de amiloid beta, care formează plăgile din creier asociate bolii Alzheimer.
Nucile sunt o componentă esențială în dieta mediteraneană care s-a dovenit de-a lungul anilor a fi ideal pentru prevenirea bolii Alzheimer. Studii clinice arată că în urma consumului de nuci crește funcția cognitivă la adulții în vârstă.
În plus, acizii grași omega-3 și acidul linolenic sunt benefici pentru funcțiile celulare, iar nucile conțin din plin aceste tipuri de acizi. De-a lungul timpului s-a tot vorbit despre beneficiile nucilor, iar printre acestea întâlnim îmbunătățirea sănătății inimii, protejarea ficatului și chiar ameliorarea tulburărilor de somn.
Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă în care memoria, gândirea și alte funcții cognitive sunt afectate în viața de zi cu zi. Potrivit unui studiu publicat în 2018 de Centrul de Prevenție și Control al Bolilor, în anul 2014 boala a afectat peste 5 milioane de persoane, adică 1.6% din populația Statelor Unite. Mai mult. cercetătorii se așteaptă ca până în anul 2060 procentul să crească la 3.3%.
Multe dintre schimbările pe care le aducem în stilul de viață ne pot ajuta să reducem riscul acestei boli. De exemplu, cercetătorii sugerează că o dietă mediteraneană ar ajuta în acest sens, la fel și dieta MIND. Sportul făcut cu regularitate, o viață socială activă și alte activități care să-ți mențintă mintea ascuțită pot reduce acest risc.