În mod normal, scaunul trebuie să aibă culoarea maro, însă pot exista variații de nuanțe, în funcție de starea de sănătate a persoanei. Astfel, scaunul galben sau chiar albicios poate semnala o afecțiune a ficatului, în timp ce scaunul roșiatic sau maro închis cu mucus sau cheaguri indică o boală inflamatorie intestinală, cancerul de colon, o infecție sau chiar o hemoragie internă.
Și anumite alimente sau medicamente pot da o culoare neobișnuită scaunului, cum ar fi sfecla roșie, spanacul, cartofii dulci, morcovii, caisele, afinele, coacăzele, varza kale, carnea grasă, suplimentele cu fier, pastilele pe bază de orlistat (indicate în cazul pacienților cu diabet și obezitate) sau bismut (recomandate în infecția cu Helicobacter pylori).
Excrementele pot căpăta un aspect neobișnuit fie ca urmare a ingerării anumitor alimente sau medicamente, fie din cauza unor afecțiuni medicale, scrie emedicinehealth.com. Vezi mai jos ce poate semnala culoarea scaunului:
Scaunul negru sau gudronat – suplimente cu fier, medicamente cu bismut, hemoragie internă.
|
|
Scaun maro închis sau roșiatic – consum de alimente precum sfecla roșie, afinele, hemoragie gastrointestinală, boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colită ulcerativă), infecție, cancer de colon, sângerare diverticulară, hemoroizi, fisuri anale.
|
|
Scaun cenușiu, argilos, albicios – obstrucție biliară cauzată de o tumoră sau calculi biliari (pietre la vezica biliară), boli de ficat (hepatită, ficat gras).
|
|
Scaun galben – consumul de alimente bogate în grăsimi, afecțiuni precum fibroza chistică, pancreatita cronică determinată de obicei din cauza abuzului de alcool, cancerul pancreatic, boala celiacă, giardioza sau administrarea de medicamente pe bază de orlistat.
|
|
Scaun verde – consumul de alimente verzi sau mov. Abuzul de astfel de alimente poate cauza diaree.
|
Pe lângă culoarea ciudată a scaunului, în funcție de cauză, pot apărea simptome precum dureri de stomac, greață, vărsături, diaree, gaze urât mirositoare, lipsa poftei de mâncare, amețeală sau slăbiciune.
Dacă modificările de culoare ale scaunului sunt tranzitorii, nu trebuie să vă îngrijorați. Dar dacă acestea sunt persistente și însoțite de alte manifestări, nu ezitați să cereți sfatul medicului pentru stabilirea unui diagnostic corect, astfel încât să urmați un tratament eficient.