Fructoza poate fi periculoasă pentru ficat, în funcție de cantitatea pe care o mâncăm. Dr. Raluca Oprea, medic primar medicină internă și medic specialist gastroenterologie, ne-a explicat într-una din emisiunile Ce se întâmplă doctore Live despre pericolul pe care-l poate reprezenta fructoza.
Ne-am obișnuit cu gustul dulce și, uneori, chiar suntem dependenți de el. Ne îndulcim cafeaua și ceaiul, mâncăm prea multe fructe, facem prăjituri cu mult zahăr. Știm că sucroza din zahăr este periculoasă, dar iată ce spun specialiștii și despre fructoză.
„Fructoza în sine este un tip de zahar simplu care reprezintă aproximativ 50% din zahărul de masă, fiind cea mai dulce monozaharidă solubilă în apă”, ne-a declarat în emisiune doamna Dr. Raluca Oprea, medic gastroenterolog. Cealaltă componentă din zahăr este glucoza, ea reprezentând principala sursă de energie pentru celulele corpului. În sine, fructoza nu este periculoasă. Însă dacă o consumăm în cantități exagerate, ea poate deveni periculoasă pentru sănătate. Fructoza se găsește în majoritatea fructelor și în cele mai multe legume pe care le consumăm, dar și în miere, în sfeclă, în trestia de zahăr.
Ficatul este singurul organ capabil să metabolizeze fructoza, pentru a o transforma în glucoză. Atunci când alimentația noastră este bogată în calorii și într-o cantitate însemnată de fructoză, ficatul face un efort suplimentar pentru a metaboliza fructoza. Aceasta se depune sub formă de trigliceride la nivel hepatic. Mai ales atunci când cantitatea de fructoză este mare într-un timp scurt.
Aceasta este calea de metabolizare și în acest proces – dacă fructoza a fost ingerată în cantitate mare – poate deveni periculoasă pentru organism. Practic o cantitate mare de fructoză se metabolizează în trigliceride ce se depun pe hepatocit.
Prin urmare, e important să fim atenți cu cantitatea de fructoză pe care o mâncăm, pentru a nu pune ficatul să facă un efort suplimentar și să transforme excesul de fructoză în trigliceride.