La nivel mondial, numărul pacienților care suferă de diabet este în creștere. Pacienții cu diabet au un risc crescut de a dezvolta boli micro și macrovasculare, dar și boli precum demența sau afectarea calității vieții și speranței de viață. În urma unui studiu s-a constatat că pentru a reduce riscul de deces în rândul pacienților cu diabet, aceștia trebuie să consume ceai verde și cafea în fiecare zi.
Participanții la studiu care au consumat zilnic câte patru căni de ceai verde și două de cafea au redus riscul de deces cu până la 63%. Cancerul, demența, bolile de inimă și bolile vasculare sunt cel mai des întâlnite în rândul pacienților cu diabet.
Deși există numeroase tratamente pentru diabetul de tip 2, schimbările pe care le aducem în stilul de viață inclusiv obiceiurile alimentare, îmbunătățirea dietei și activitatea fizică se numără printre principalele modalități prin care se poate combate această boală.
Oamenii de știință au sugerat că în urma consumului zilnic de ceai verde și cafea, pacienții cu diabet se pot bucura de beneficii pentru sănătate datorită compușilor bioactivi precum cafeina, teanina și fenolii. Timp de cinci ani au fost ținuți sub observație aproape 5000 de participanți de origine japoneză, care sufereau de diabet și cărora li se solicita în fiecare zi să completeze un chestionar despre alimentele și băuturile consumate. Astfel, echipa de cercetători a descoperit că riscul de deces cauzat de orice boală, inclusiv cancer și boli de inimă, era redus în rândul participanților care au băut zilnic fie ceai verde, fie cafea, fie amândouă, comparativ cu cei care nu au băut deloc.
Dacă bei o cană de ceai verde în fiecare zi, riscul de mortalitate este redus cu 15%, două-trei căni de ceai verde reduc acest risc cu până la 27%, iar patru căni de ceai verde reduc riscul cu până la 40%.
În cazul cafelei, o cană pe zi a fost asociată cu un risc redus de 19%, în timp ce două sau mai multe căni reduc acest risc cu până la 41%.
O combinație între cele două băuturi duce zilnic la un risc redus de deces cauzat de orice boală cu până la 63%. Cercetătorii au explicat că ceaiul verde conține compuși antiinflamatori puternici și antioxidanți. De asemenea, compușii precum fenolii și cafeina care se regăsesc în ceaiul verde reduc colesterolul, îmbunătățesc circulația sangvină și modifică sensibilitatea la insulină, dar și producția acesteia.