STUDIU. Combinarea medicamentelor pentru hipertensiune cu ibuprofenul crește riscul de boli renale

  • Publicat:
  • Actualizat:
STUDIU. Combinarea medicamentelor pentru hipertensiune cu ibuprofenul crește riscul de boli renale
Sursa foto: Shutterstock @New Africa

Nu mai luați pastile la întâmplare, mai ales dacă urmați deja un tratament pentru o boală cronică! Un nou studiu arată că ibuprofenul luat în combinație cu medicamentele pentru hipertensiune ar putea duce la leziuni grave la nivelul rinichilor. 

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo au descoperit că persoanele care sunt nevoite să ia medicamente pentru hipertensiune – în general un diuretic și un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei – trebuie să manifeste precauție în ceea ce privește administrarea de ibuprofen, un analgezic des înghițit pentru diverse tipuri de durere și care se eliberează fără rețetă de la medic.

În cazul combinării acestora, riscul de a dezvolta complicații la nivel renal este destul de mare!

Experții au folosit simulări computerizate pentru a depista interacțiunile dintre aceste trei medicamente și impactul lor asupra rinichilor. Astfel, au descoperit că această combinație poate provoca leziuni renale acute, care în unele situații pot deveni permanente.

Nu spunem că toți pacienții care au luat sau vor lua această combinație de medicamente vor avea probleme cu rinichii. Însă studiul nostru indică o problemă suficient de gravă pentru a ridica un semnal de alarmă și a manifesta precauție în administrarea acestor pastile, spune Anita Layton, profesor de matematică aplicată la Universitatea din Waterloo.

Diureticele (exemple: furosemid, torsemid, bumetanid, acid etacrinic, hidroclortiazida, indapamida) sunt prescrise hipertensivilor pentru a reduce retenția de apă în țesuturi și determină relaxarea vaselor de sânge. Așadar, sunt pastile care deshidratează și, deci, au impact asupra rinichilor. Mai departe, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (exemple: enalapril, captopril, ramipril) și ibuprofenul atacă din nou rinichii.

În cazul în care luați aceste două medicamente pentru hipertensiune și aveți nevoie de un analgezic, specialiștii recomandă paracetamolul în locul ibuprofenului, deoarece are mai puține reacții adverse.

Însă și în cazul acestuia se recomandă precauție! Luat pe termen lung sau în doze crescute, paracetamolul este asociat cu toxicitate la nivelul ficatului.

În concluzie, nu faceți abuz de medicamente și nu le luați la întâmplare, fără a cere mai întâi sfatul medicului!

Sursa: Determining risk factors for triple whammy acute kidney injury, Mathematical Biosciences, Volume 347, 2022, https://doi.org/10.1016/j.mbs.2022.108809.

Urmărește CSID.ro pe Google News