Este necesară pedepsirea copiilor „neascultători”? Explică Eduard Andrei Vasile, profukool

  • Publicat:
Este necesară pedepsirea copiilor „neascultători”? Explică Eduard Andrei Vasile, profukool
Sursa foto: Shutterstock @RHJPhtotos

Pe teme de parenting se discută intens în ultimii ani. Apar tot mai multe cursuri, module, cărți, citate, articole pe internet, toate venind în ajutorul părinților care și-au epuizat resursele. Și totuși pedepsirea copiilor este în continuare o practică larg răspândită. Părinții continuă „să pună la colț” copilul care a făcut o boacănă. În unele situații, pedeapsa poate consta chiar într-o palmă sau mai rău, caz în care vorbim deja despre violență asupra copilului. 

Au pedepsele vreun rol benefic în dezvoltarea copiilor? Sau putem găsi alternative la pedepsirea copiilor astfel încât micuții să conștientizeze că au făcut ceva greșit, fără să recurgem la metodele „clasice”?

Ne răspunde la aceste întrebări Eduard Andrei Vasile, profesor de limba engleză și consilier în dezvoltare personală, cunoscut ca @profukool pe Instagram.

Pedepsirea copiilor, o „moștenire” a comunismului

CSID: De ce recurg părinții la pedepsirea copiilor ca primă opțiune?

Eduard Andrei Vasile: Asta au văzut, asta au primit și ei când erau mici. Nu este nimic de judecat.

Trăim, încă, durerile și neajunsurile comunismului. Resurse limitate, alternative limitate, vieți limitate.

Firește că dacă vorbim despre părinți care au cunoscut, acum, succesul în afaceri, să zicem, vor aplica modelul pe care l-au primit și ei. Doar este cheia succesului, nu?

CSID: Să înțeleg că pedeapsa nu trebuie să fie prima sancțiune, nu?

Eduard Andrei Vasile: Cum ar fi să nu avem un cod de legi, civil, penal, dar să avem doar sancțiuni pentru ceva ce nu s-a impus vreodată ca fiind o contravenție?

La fel și copiii. Ei au nevoie de limite, nu de pedepse. Altfel, nu facem nimic altceva decât să îi bulversăm și să îi facem să-și piardă încrederea în ce simt, trăiesc, gândesc.

Blândețea, alternativa la pedeapsă

CSID: Ce alternative avem la pedepse?

Eduard Andrei Vasile: Cred că cea mai importantă alternativă este blândețea, înaintea unei pedepse. Trebuie să validăm sentimentele unui copil.

Avem cu toții în cap o imagine cu un copil care plânge în supermarket pentru că a văzut o jucărie pe care părinții nu i-o cumpără. Poate fi chiar cazul nostru.

La fel de bine avem acea imagine cu mama care își trage copilul de mână și îi spune: „Ai mai văzut un copil așa obraznic ca tine? Să vezi ce-ți fac acasă!”

Aceste cvasi-soluții nu au ce căuta în dezvoltarea armonioasă a unui copil.

Îi putem spune: „Uite, să știi că te înțeleg. Și eu îmi doream o jucărie anume când eram mic, doar că acum nu putem face asta.”

Important de reținut: nu purta discuții și nici nu reproșa fix în miezul acestei crize. Lasă puțin copilul să se liniștească.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Eduard Andrei Vasile (@profukool)

CSID: Sunt părinți care pur și simplu au o plăcere în a-și pedepsi copiii?

Eduard Andrei Vasile: Posibil. Deși pare o doză de sadism, ei își doresc ce e mai bine pentru copii și să nu întâmpine dificultățile și lipsurile pe care ei le-au avut.

Dar, pe de altă parte, există și părinți care și-au format un automatism din a-și pune la colț copiii pentru fiecare neregulă.

Diferențele dintre generații

CSID: Cât de diferiți sunt copiii de azi de generația părinților lor?

Eduard Andrei Vasile: Diametral opuși. Avem alt stil de viață, avem tehnologia care se schimbă de la o zi la alta, aparate, noi metode.

E ca și cum ai aplica un manual de reparat mașina de spălat manuală, cea pe care am avut-o cu toții înainte de ’89, la una nou-nouță, cu invertor, chiar.

Cât de bine crezi că o vom repara? Mai coincid datele?

CSID: Copiii au devenit cu timpul mai neascultători?

Eduard Andrei Vasile: Copiii, mulți dintre ei, au prea multă libertate. Așa cum am spus, nu au limite.

Părinții preferă să le dea telefonul și să-și rezolve ei problemele, să gătească sau să facă curat.

Recomand să își includă copiii în aceste activități din gospodărie. Astfel vor avea și mai mult timp de petrecut împreună.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult