4 tehnici de mindfulness: beneficii

Tehnicile de mindfulness sunt dovedite științific ca fiind eficiente.
  • Publicat:
  • Actualizat:
4 tehnici de mindfulness: beneficii

Tehnicile de mindfulness sunt acele tehnici în care te concentrezi intens să fii conștient de ceea ce simți în acel moment, fără interpretare sau judecată. Practicarea tehnicilor de mindfulness presupune metode de respirație, imagerii sau meditații ghidate și alte practici pentru a relaxa corpul și mintea care ajută la reducerea stresului.

Tehnici de mindfulness

Respiră conștient! Respirația conștientă presupune să ne păstrăm atenția pe respirație în timp ce inspirăm și expirăm și pe cum se “umflă” și dezumflă” abdomenul în timpul acestui proces. În momentul în care apar gânduri negative sau sunteți în situații de criză și mintea vă duce în trecut și în momentele de suferință, respirația profundă, conștientă, cu ochii închiși, măcar un minut, două, este de mare ajutor pentru calmare, relaxare și regăsirea echilibrului emoțional.

Exersează-ți atenția! Trăim într-un ritm amețitor și e nevoie să baletăm între cariere și familie, fapt ce ne obosește extraordinar de tare. E dificil să ne oprim dintr-un astfel de ritm și să ne observăm sau să observăm ceea ce este în jurul nostru. Dar, cu disciplină și voință, ne putem face timp să experimentăm viața în mod conștient cu toate simțurile: prin atingere, sunet, vedere, miros și gust. De exemplu, atunci când mâncăm ceva care ne place, e important să ne facem timp să o mirosim, să ne bucurăm de aroma și textura ei, dar și de culorile mâncarii.

Trăiește clipa! Încearcă să aduci în mod intenționat atenția la ceea ce faci aici și acum. Să conștientizezi că suntem siguri doar de prezent, niciodată de ce va fi. Dar dacă reușim să fim recunoscători pentru clipa de față și să ne bucurăm de ea, ne schimbăm rapid starea de spirit.

Acceptă-te! Acceptă-ți și părțile din tine despre care ți s-a spus sau ai internalizat tu că nu sunt demne de a fi iubite. Fii blând cu tine și redu criticul interior prin acceptarea ta așa cum ești, nu cum ți s-a spus că TREBUIE să fii. Și, neapărat, tratează-te așa cum ai trata un prieten bun.

Beneficii

Sunt nenumărate studii care atestă că mindfulness-ul este benefic. Unele studii arată că acesta poate preveni recidiva la persoanele care au suferit de depresie cronică. Mai mult, cercetările au arătat că tehnicile de mindfulness pot fi o parte consistentă a tratării cu succes a unor afecțiuni, inclusiv anxietatea, dependența de droguri (inclusiv pentru prevenția recidivei) și tulburarea de personalitate borderline.

Alte studii realizate la UCLA de Daniel J. Siegel arată că antrenamentul mindfulness este foarte eficient în cazul adolescenților și adulților care au probleme cu atenția la școală sau la job.

În plus, meditația – una dintre cele mai cunoscute și utilizate tehnici de mindfulness – a fost dovedită ca fiind eficientă în diferite afecțiuni, inclusiv: stres, anxietate, durere, depresie, insomnie și hipertensiune arterială. Unele cercetări preliminare indică faptul că meditația poate ajuta și persoanele cu astm bronșic și fibromialgie. Meditația vă poate ajuta să experimentați gândurile și emoțiile cu mai mult echilibru și acceptare. De asemenea, sa demonstrat că meditația: îmbunătățește atenția, reduce burn-out-ul, îmbunătățește somnul și reduce glicemia în diabet.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult