Primele zile sunt cruciale în cazul persoanelor care au renunţat la fumat. Explicaţia? Dependenţa de nicotină creează starea de agitaţie, de unde şi tendinţa persoanelor de a-şi aprinde o ţigară pentru a se calma.
Există însă câteva plante care te ajută să te lași de fumat și să nu „recidivezi”. Desigur, există numeroase căi prin care te poți lăsa de fumat! Dintre toate, cea mai invocată este metoda celebrului Allen Carr, care mizează mai mult pe starea emoţională a dependentului de nicotină.
Apoi, există medicamente, plasturi, ţigară electronică, acupunctură, gumă de mestecat, bomboane mentolate şi, de ce nu, lipsa banilor. Dacă niciuna dintre toate cele menţionate nu a dat rezultate, poate ar fi cazul să iei în considerare şi abordarea naturistă.
Durerile de cap, amețeala, greața, nervozitatea, agitația, tremurăturile, mâncărimile pe piele sunt doar câteva dintre simptomele sevrajului nicotinic cu care se pot confrunta persoanele care încearcă să renunțe la fumat. Aceste manifestări pot fi diminuate cu ajutorul anumitor medicamente recomandate de medic și cu terapie psihologică.
Însă și plantele pot fi un bun aliat în astfel de momente. Specialiştii susţin că ghimbirul, sunătoarea, ovăzul sălbatic și valeriana sunt câteva plante care te ajută să te lași de fumat. Află ce efecte benefice au acestea în cazul în care te-ai decis că vrei să renunți la acest viciu și simți nevoia unui „ajutor”.
Deşi aceste plante au menirea să îți provoace dezgust faţă de tutun sau să îți ușureze perioada de sevraj, marcată de tot felul de simptome neplăcute, poate că tocmai asta este ceea ce lipseşte pentru a te lăsa de fumat odată pentru totdeauna.
Aşadar, iată 6 plante care te ajută te lași de fumat și să treci mai ușor peste perioada de sevraj:
Ceaiul de valeriană – este ideal în special pentru ameliorarea simptomelor sevrajului cauzat de renunţarea la tutun, pentru tratarea nervozităţii specifice, a angoaselor şi a stresului.
Extractul de pătlagină – o să te facă să detești gustul şi mirosul de tutun. De asemenea, ajută la eliberarea căilor respiratorii şi tratează inflamaţiile cronice la nivelul plămânilor.
Extractul de ginseng – are efect tonic şi energizant, combate epuizarea psihică. În plus, înfrânează dorinţa de a fuma şi ameliorează comportamentul nevrotic al foştilor fumători.
Ghimbirul are capacitatea de a reduce stările de vomă resimţite în special dimineaţa, în primele zile în care ai renunţat la ţigări. Se recomandă ca la micul dejun să bei un ceai de ghimbir sau să adaugi câteva picături de extract natural într-un pahar de apă sau suc de fructe.
Ceaiul de sunătoare are rolul de a calma stările de anxietate şi nervozitate des întâlnite în rândul persoanelor care doresc să renunţe la acest viciu. Specialiştii spun că ceaiul de sunătoare este recomandat să fie băut seara înainte de culcare, deoarece acesta are efect de calmare. Dacă e băut în timpul zilei, te poți confrunta cu stări de moleşeală şi somnolenţă.
Extractul de ovăz sălbatic reface echilibrul de vitamine din organism, extrem de afectat pe parcursul anilor în care ai fost dependent de tutun. Specialiştii spun că vitaminele C, D şi E ajută la depăşirea simptomelor apărute atunci când renunţăm la ţigări, precum pofta excesivă de a fuma, diminuarea senzaţiei de gură uscată şi a stărilor de nervozitate.