O boală e numită ”ucigașul tăcut”. Vezi semnele și simptomele

Medicii cardiologi atrag atenția asupra unor convingeri greșite care zădărnicesc eforturile de reducere a mortalității și invalidității prin boli cardiovasculare în țara noastră
  • Publicat:
O boală e numită ”ucigașul tăcut”. Vezi semnele și simptomele
Foto Shutterstock

Deși face anual victime nu de fiecare dată hipertensiunea are simptome vizibile. Măsurarea constantă și corectă a hipertensiunii arteriale este obiceiul care face diferența atunci când vorbim despre diagnostic timpuriu. Hipertensiunea arterială continuă să fie o problemă importantă de sănătate publică, fiind principalul contribuitor (62%) la mortalitatea prin boli cardiovasculare din România, acestea din urmă determinând cele mai multe decese din țara noastră (57%).

 

Hipertensiunea arterială, supranumită „ucigașul tăcut”, se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări severe: insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența renală, etc.

Mulți români ignoră importanța tratamentului pentru menținerea valorilor tensiunii arteriale normale

„Deși practic toți românii au auzit de hipertensiune, vedem printr-un studiu recent că un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a valorilor tensionale: măsurarea periodică a tensiunii arteriale chiar și în absența unor semne sau simptome, urmarea întocmai a tratamentului prescris. Astfel, sunt adesea  zădărnicite eforturile de prevenire a urmărilor cardiovasculare fatale sau invalidante ale hipertensiunii arteriale,”

„Analiza SEPHAR III din 2016 arăta că doar o treime dintre români aveau valorile tensionale optim controlate. Doar o parte din pacienții hipertensivi urmează tratament, aproximativ 70-75%. Dintre cei care urmează tratament doar un procent mic este corect controlat, adică tratamentul își atinge ținta iar valorile tensiunii sunt în limitele dorite” subliniază prof. univ-Alexandru Popescu.

Câți români decedează din cauza hipertensiunii arteriale anual?

Anul acesta, cu ocazia Ziua Internațională de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, în cadrul campaniei de informare „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” derulate de către Societatea Română de Cardiologie, s-a anunțat și numărul victimelor hipertensiunii arteriale în țara noastră. În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială. Un procent semnificativ, peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult