Tratamente estetice noninvazive care repară ridurile de expresie și ameliorează acneea

  • Publicat:
Tratamente estetice noninvazive care repară ridurile de expresie și ameliorează acneea
Sursa foto: Shutterstock @dimid_86

Tratamentele estetice noninvazive au prins teren în ultimii doi ani. Numeroasele videoconferințe în cadrul jobului, care ne-au obligat să ne expunem chipul pe cameră, au dus la o conștientizare a micilor defecte de care nu eram mulțumiți. Spre deosebire de intervențiile chirurgicale, tratamentele estetice noninvazive nu necesită, în majoritatea cazurilor, perioadă de recuperare și pot fi făcute în orice moment al zilei, astfel încât activitățile zilnice pot fi reluate imediat.

Ce înseamnă mai exact tratamentele estetice noninvazive, cum ajută la prevenirea sau ameliorarea acneei și a semnelor de îmbătrânire, dar și care sunt avantajele acestora detaliază Marina Aristotel, directorul unei clinici de remodelare corporală și facială.

Videoconferințele din pandemie ne-au arătat adevărata față

CSID: Ați observat o creștere a cererii de tratamente estetice noninvazive în ultimii doi ani, ca urmare a pandemiei și a necesității de a „da bine pe cameră”, având în vedere că mulți am folosit videoconferințele în scop profesional?

Într-adevăr, am observat o creștere a cererii de tratamente estetice, în special solicitări de soluții pentru zona facială. Aceasta zonă este cea mai vizibilă în cadrul videoconferințelor, astfel încât a devenit mai ușor să ne întoarcem atenția asupra noastră și să observăm punctele de îmbunătățit, fie că este vorba de riduri de expresie, laxitatea pielii sau sănătatea și textura tenului.

Este o tendință globală, aliniată unei schimbări de atitudine a consumatorilor cu privire la wellness, frumusețe și îmbătrânire sănătoasă.

Conform unui raport global publicat de McKinsey & Company, a crescut gradul de conștientizare și acceptare a esteticii, generând cerere din partea noilor segmente de pacienți, inclusiv bărbați și mileniali.

În plus, conform unui raport publicat de Grand View Research, dimensiunea pieței globale a tratamentelor estetice neinvazive a fost evaluată la 53,8 miliarde de dolari în 2021 și se estimează că se va extinde la o rată de creștere anuală compusă de 15,2% din 2022 până în 2030. Este o dovadă a încrederii în tratamentele estetice noninvazive și a rezultatele lor.

Tratamentele estetice noninvazive, solicitate și de bărbați

CSID: Ce tipuri de tratamente sunt cel mai cerute, care sunt nemulțumirile pacienților și care este ponderea femei-bărbați?

Cel mai des întâlnite probleme sunt legate de ridurile de expresie și laxitate (pierderea fermității pielii), în special în rândul femeilor.

Deși, un procent ridicat de clienți sunt femei, însă și numărul bărbaților este în creștere. Cele mai solicitate tratamente din partea bărbaților sunt protocoale ce combină mai multe aparate noninvazive, ce diminuează circumferința zonei abdominale. Avem inclusiv pacienți care au un program complex de exerciții fizice și o dietă adecvată, dar nu reușesc să diminueze un depozit mic de grăsime la nivelul flancurilor.

În acest caz, tehnologia ajută prin dislocarea țintită, localizată a țesutului adipos, pentru a putea ajunge la forma fizică dorită.

O altă categorie cu un număr mare de cereri este epilarea definitivă cu laser. Este un tratament care a devenit deja „esențial”, iar succesul lui se datorează în aceeași măsură interesului ridicat acordat de  femei soluțiilor nedureroase, cu rezultate pe termen lung și tehnologiei avansate disponibile în institutul nostru.

În cadrul institutului folosim aparatul Lumenis Splendor X, un aparat laser cu adevărat inovator în programele de epilare definitivă, în tratamentul leziunilor benigne pigmentate și tratamentul leziunilor vasculare dermatologice. De asemenea, el este foarte eficient și în tratamentul laxității pielii, al ridurilor și în tratarea onicomicozelor, negilor și în podologie.

Tratamentele estetice noninvazive versus intervențiile chirurgicale

CSID: De ce tratamente noninvazive și nu intervenții chirurgicale? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni?

Succesul tratamentelor noninvazive este datorat rezultatelor rapide, vizibile, obținute cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație (diagnostic și tratament), precum și a formulelor îmbunătățite (injectabile etc) și dezvoltării unor noi protocoale de tratament personalizate.

În marea parte a cazurilor, tratamentele estetice noninvazive nu necesită perioadă de recuperare, iar majoritatea tratamentelor pot fi făcute în orice moment al zilei, astfel că activitățile zilnice pot fi reluate imediat. Este un aspect esențial în ritmul vieții moderne.

Pe de altă parte, intervențiile chirurgicale au un oarecare grad de risc ce crește odată cu complexitatea intervenției. Din aceste motive am ales să investim în tehnologii și soluții de top, noninvazive sau minim invazive, cu rezultate dovedite.

Recomandăm soluțiile chirurgicale doar în cazurile în care nu se pot obține rezultatele dorite nechirurgical, precum în cazurile în care țesuturile sunt mai grav afectate. De exemplu „liftingul chirurgical facial este indicat în cazul unui exces tegumentar semnificativ sau a unei laxități semnificative, de cele mai multe ori după vârsta de 50-55 de ani,” confirmă dr. Silvia Stănculescu, chirurg plastician în cadrul institutului de estetică.

Importanța trasării unor limite și granițe „sănătoase” în domeniul esteticii

CSID: Nu de puține ori se fac excese în domeniul înfrumusețării. Și mă refer aici la fenomenul „prea multului” în ceea ce privește augmentarea buzelor, a sânilor, întinderea excesivă a pielii, operațiile care micșorează foarte mult nasul. Toate aceste intervenții repetate sau realizate în detrimentul naturalului au efecte negative și asupra sănătății fizice și psihice, nu doar asupra înfățișării?

Într-adevăr, vedem cu toții în jurul nostru cazuri în care se fac excese. Mă bucur să observ însă că publicul este din ce în ce mai informat și educat.

Discuțiile inițiale cu specialiștii cu expertiză și experiență din cadrul clinicii sau institutului au rolul de a clarifica ce înseamnă așteptări realiste și rezultate naturale. Noi promovăm tratamente cu rezultate naturale, iar majoritatea clienților ne aleg datorită acestei abordări.

Medicii din echipa noastră cunosc importanța trasării unor limite și granițe „sănătoase”, mai ales atunci când vorbim despre tratamente injectabile precum neuromodulatoare (botox), fillere (acid hialuronic) și tratamente bio-stimulatoare, pentru a evita excesul, a garanta rezultate naturale și a potența efectele pe termen lung. Tocmai de aceea, nu au existat cazuri cu urmări negative la nivelul sănătății sau al aspectului fizic.

Evident că în unele cazuri, în special când vorbim de soluții invazive/chirurgicale, poate exista un impact negativ asupra sănătății. De exemplu, în cazul micșorării excesive a nasului și/sau nărilor, respirația poate deveni ineficientă.

În cazul augmentării mamare excesive, pot apărea tulburări de statică ale coloanei, tulburări respiratorii și pot fi afectate grav calitatea pielii și a țesutului sau fiziologia glandei mamare.

Legat de efecte adverse ale psihicului este greu de spus, pentru că tulburările multora dintre acești pacienți sunt sub- sau nediagnosticate.

Desigur, acest risc există și în cazurile în care există un exces de intervenții injectabile, necontrolate. Rolul medicului este esențial în ghidarea și îndrumarea corectă a pacientului.

„Moda” trece, nu mizați pe volum exagerat, nenatural

CSID: Cum convingeți un pacient că dorința lui de a schimba un anumit aspect fizic nu corespunde cu standardele dvs. ca specialist în estetică? Mai precis, dacă o pacientă vrea să obțină buze exagerat de mari, reușiți să ajungeți la un compromis care să ducă la rezultate estetice armonioase?

În multe cazuri nu este vorba de standarde diferite, ci de gradul de înțelegere asupra diferitelor tratamente și rezultatelor ce se pot obține. Institutul nostru are deja o imagine construită, iar tipologia și dorințele clienților sunt aliniate cu abordarea noastră estetică. De aceea, sunt foarte rare cazurile când o pacientă dorește un volum exagerat, nenatural. În rarele cazuri în care există, sunt gestionate printr-o comunicare onestă, directă.

Un argument important faptul că îndepărtându-ne de volumul normal al feței, crește riscul apariției complicațiilor. În plus, „moda” trece, dar pacientul care a exagerat poate rămâne cu o fibroză permanentă, ce îi afectează calitatea și elasticitatea țesuturilor, aspect ireversibil.

Noi abordăm un concept integrat de frumusețe și sănătate, astfel că în cazul pacientelor cu dorințe de schimbare care ar putea afecta integritatea corporala sau psihică, oferim toate informațiile necesare pentru ca ele să înțeleagă că dorințele lor sunt exagerate și cu potențial nociv.

Și da, acest lucru înseamnă că refuzăm să efectuăm proceduri în care nu credem.

Tratamente eficiente anti-acnee & antirid

CSID: Ce tratamente faciale sunt indicate persoanelor care se confruntă cu leziuni acneice? Care sunt obiceiurile ce pot agrava acneea?

În primul rând, e important să știm că există diferite tipuri de acnee și motive pentru care aceasta se declanșează, de aceea întotdeauna recomandăm inițial un consult în urma căruia dermatologul poate indica protocolul de tratamente personalizat, și rutina zilnică potrivită.

Ca indicații generale pentru un ten acneic avem diverse opțiuni de tratament, cele mai solicitate fiind tratamentul de biostimulare și biorevitalizare BioRePeel, peelingul chimic, tratamentul de curățare și oxigenare PCA Oxygenating Trio Plus sau tehnologia Jet Peel cu protocolul dedicat tenului acneic.

Acneea poate fi agravată de un ritual de îngrijire incorect, de exemplu dacă nu ne spălam pe față în fiecare seară. De-a lungul zilei, machiajul, murdăria și sebumul se acumulează pe față, astfel încât curățarea pielii nu trebuie să lipsească din rutina de seară.

În aceeași măsură însă, dacă ne spălăm cu substanțe prea agresive sau prea des, îndepărtăm stratul protector al pielii și stimulăm producția de sebum.

Alt aspect des întâlnit constă în utilizarea de produse nepotrivite de skincare sau de produse de machiaj care blochează sau încarcă porii. De aceea, este recomandată folosirea de produse special create pentru tenul cu tendință acneică.

Un alt obicei, de multe ori inconștient, este atingerea feței des cu mâinile murdare. Dacă cineva are tendința de a-și odihni bărbia în palmă sau dacă pune constant mâinile pe față, uleiurile și bacteriile de pe mâinile nespălate pot provoca erupții.

CSID: Cum putem preveni sau remedia semnele de îmbătrânire – riduri, lipsa elasticității, petele de culoare? Ce ingrediente acționează eficient în acest sens și care este frecvența cu care trebuie făcute tratamentele faciale?

Pentru a diminua sau preveni semnele de îmbătrânire avem astăzi foarte multe opțiuni, de la tratamente faciale, peelinguri chimice, microneedling, tratamente fracționate de anti-aging și laser de rejuvenare (reîntinerire) până la tratamente injectabile.

Recomandarea mea principală este aceea de a apela la sfaturile unui specialist de încredere, care poate recomanda un tratament personalizat.

Procedurile nu trebuie să fie recomandate pe criteriul vârstei, pentru că tenul fiecărei persoane este diferit și reacționează diferit la factori de mediu chiar și pe parcursul unei zile. De exemplu, ridurile pot fi o problemă la 20 de ani, iar acneea la 40 de ani.

Ingredientele, tipul de tratament și frecvența depind de persoană, de problema tratată, de rezultate dorite. Atunci când nu există o problemă specifică, recomandăm un tratament facial de întreținere la 4-6 săptămâni, pentru a curăța, hidrata sau stimula țesutul în profunzime.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult