Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Multe persoane o servesc dimineața, cu scopul de a-și lua doza de energie sau pe timpul zilei pentru a se bucura de gustul aromat pe care-l oferă. Deși este delicioasă și vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate, uneori poate avea efecte asupra unor diferite părți ale corpului, într-un mod negativ.
De exemplu, cafeaua care conține confeină poate avea efecte asupra vezicii. Mai exact, unul dintre efectele negative este faptul că te face să urinezi mai des, iar asta pentru că acitivitatea vezicii crește, la fel și volumul și frecvența urinării.
Consumul de cofeină în exces este cunoscut pentru creșterea activității vezicii, motiv pentru care o idee bună ar fi să-ți monitorizezi cantitatea de cofeină consumată într-o zi obișnuită, în special dacă deja te confrunți cu disconfort la nivelul vezicii sau cu afecțiuni asociate. Potrivit unui studiu publicat în The Journal of Urology Annals, dacă bei 4.5 grame de cofeină cresc nevoia de urinare și frecvența. La acest studiu au luat parte voluntari cu vârste între 18 și 40 de ani care au raportat simptome ale sindromului vezicii hiperactive. Participanții au raportat de asemenea că au consumat cafea cu regularitate, ceea ce înseamnă mai mult de trei căni pe săptămână.
Un alt studiu publicat în International Urogynecology Journal arată că există o asociere între consumul de peste 204 mililitri de cofeină pe zi și incontinența urinară. Rezultatele acestor cercetări sugerează că această băutură poate afecta activitatea vezicii și frecvența de urinare, adică apare efectul diuretic. Alte exemple de băuturi diuretice mai sunt ceaiul verde, ceaiul negru și alcoolul.
Dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu probleme la nivelul vezicii sau urinezi mai mult față de obicei, poți sta de vorbă cu medicul pentru a depista potențialele cauze. Reducerea consumului de cofeină te poate ajuta să ții sub control urinarea.