Demența vasculară este al doilea tip de demență extrem de cunoscut, după Alzheimer, și este cauzată de insuficiența vasculară a creierului. Aproximativ 15%-20% dintre cazurile de demență în rândul vârstinicilor sunt de demență vasculară. Cu toate astea, creierul este subtil afectat, motiv pentru care trece neobservat. Iată cinci semne de care ar trebui să ții cont.
Problemele de memorie sunt cele mai comune simptome ale demenței vasculare. De exemplu, dacă o persoană s-a confruntat cu un accident vascular cerebral poate prezenta probleme de memorie, dezechilibru și probleme de vorbire. În cazul mai multor accidente vasculare cerebrale, sesizările sunt mici, dar în timp creierul poate avea de suferit. Pacienții cu demență vasculară au probleme de memorie.
Vorbirea neclară poate fi un semn al demenței vasculare, în special după mai multe episoade de accident vascular cerebral. Chiar și în acest sens, problemele la nivelul creierului sunt insesizabile.
Dacă ai probleme cu anumite task-uri, acesta ar putea fi un semn al demenței. Apatia sau lipsa de inițiativă în privința anumitor task-uri care obișnuiau să fie o rutină pentru tine sunt înlocuite de sentimentul de copleșire. De exemplu, pentru o persoană care obișnuia să rezolve puzzle-uri, dar care a renunțat la acest obicei pe motiv că necesită prea multă concentrare, poate fi un semn de demență vasculară.
O persoană care se confruntă cu demența vasculară va experimenta schimbări de dispoziție precum apatie, depresie sau anxietate. De asemenea, poate fi mult mai emoțională și predispusă la schimbarea bruscă a stării, de la tristețe, la fericire.