În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Ion Bogdan Codorean a trecut în primul rând în revistă mecanismele prin care se produc accidentări la nivelul ligamentelor de la nivelul genunchilor.
„Entorsele de genunchi sunt provocate de traumatisme. Majoritatea entorselor sunt determinate de mecanisme de pivotare și de mecanisme de hiperextensie. Atunci sunt forțate ligamentele și, în funcție de mecanismul care produce entorsa, se rup ligamentele colaterale. Dacă energia este mai mare, se poate rupe meniscul. Dacă este și mai mare, se poate rupe unul dintre ligamentele încrucișate, în funcție de mecanism.
Pot apărea luxațiile, când se rup toate ligamentele, iar femurul și tibia care formează articulația genunchiului se deplasează unul față de celălalt. Acestea sunt cele mai grave accidentări pentru că pot fi însoțite de leziuni vasculare și de leziuni ale nervilor.
Accidentarea poate să fie determinată de un moment de neatenție, de un moment de oboseală. De exemplu, schiem și nu mai avem putere să ne ținem echilibrul în curbă sau la un hop. La sporturile de contact, cum sunt fotbalul, handbalul, baschetul, se poate călca greșit la o aterizare și se poate răsuci genunchiul. Acestea sunt motivele principale pentru care ne accidentăm la nivelul genunchiului” ne-a declarat în interviul video dr. Ion Bogdan Codorean.
În funcție de gravitatea accidentării, medicii pot recomanda diverse terapii. Specialiștii atrag atenția și asupra simptomelor care ar trebui să aducă pacienții de urgență la o evaluare după o astfel de accidentare astfel încât situația să nu se agraveze.
„La orice accidentare de la nivelul genunchiului care este însoțită de umflătură și de durere trebuie să mergem urgent la medic pentru că este vorba despre o problemă serioasă. Iar medicul ortoped va recomanda niște investigații (radiografii, RMN), în urma cărora se stabilește un diagnostic pe baza căruia se continuă tratamentul” adaugă dr. Ion Bogdan Codorean.
La ora actuală, aceste tipuri de accidentări pot beneficia de tratamente performante, care la ora actuală se pot face și în cadrul Spitalului Monza din București. „Noi, medicii, suntem conectați tot timpul la ce se întâmplă în lume în ceea ce privește tehnicile de tratament și protocoalele noi. Iar treaba spitalui este să ne ofere toate condițiile bune și aparatura necesară pentru a putea face intervențiile. În cadrul Spitalului Monza, avem într-adevăr cea mai nouă tehnologie, instrumentele chirurgicale cele mai noi de care noi medicii avem nevoie ca să putem face orice tip de operație la același nivel la care se face oriunde în lume” completează medicul ortoped.
Mai multe informații despre cum se tratează performant întinderile și rupturile de ligamente puteți afla din materialul video realizat cu Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie și traumatologie, cu competență în chirurgie artroscopică.