Daniel Siegel: Creierul e ca o casă cu parter și etaj

Creierul este unul dintre cele mai complexe și misterioase organe din corpul nostru.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Daniel Siegel: Creierul e ca o casă cu parter și etaj

Creierul este sursa minții noastre. Iar pentru a avea o minte calmă, echilibrată și liniștită care să ne ajute să avem o viață echilibrată, avem nevoie de un creier integrat. Și partea lui superioară și cea inferioară. Iată ce spun specialiștii despre acest organ misterios și atât de complex!

 

Se poate vorbi despre creier în multe feluri. Emisfera dreaptă și emisfera stângă, creierul reptilian și neocortex sau, dacă analizăm creierul de jos în sus, creierul inferior și creierul superior.

Neurocercetătorul Daniel J. Siegel ne propune să ne gândim la creier ca la o casă cu parter și etaj. Partea de la parter include trunchiul cerebral și regiunea limbică ce se află în părțile inferioare ale creierului, din partea de sus a gâtului până la baza nasului. Aceste zone “de la parter” sunt considerate a fi mai primitive, pentru că ele sunt responsabile de funcțiile de bază ( respirație sau clipit), de reacțiile și impulsurile de tipul fight or flight (luptă sau fugi), dar și de emoțiile puternice ( de tipul furiei și fricii).

Atunci când reacționezi instinctiv, creierul de la parter este în acțiune. Și când te înroșești la față sau îți transpiră palmele ori când simți mânie sau frică – toate acestea își au originea în creierul inferior care are grijă toate necesitățile noastre de bază.

 

Creierul superior

 

Creierul de la etaj, cel superior – format din cotexul cerebral plus alte componente – este mult mai evoluat și este acea materie cenușie datorită căreia tu ai o perspectivă detaliată asupra lumii tale. Daniel J. Siegel spune că ni l-am putea închipui ca pe o bibliotecă plină de ferestre și lămpi care îți permit să vezi lucrurile mai clar. La etaj – în creierul superior – au loc procesele mentale mai complicate: gândirea, imaginația și planificarea. Dacă creierul de la parter este considerat mai primitiv, se consideră că cel de la etaj este implicat în mecanismele psihice superioare, elaborate și complexe, acesta fiind responsabil pentru: capacitatea de a lua decizii, de a planifica și de a organiza, capacitatea de a ne controla emoțiile și corpul, înțelegerea de sine, empatie și moralitate.

Persoana al cărei creier superior funcționează optim va da dovadă de cele mai importante caracteristici ale unei ființe umane mature și sănătoase.

Dacă facem referire la un copil și la faptul că creierul lui superior funcționează corespunzător, n-ar trebui să ne așteptăm ca el să nu fie copilăros. Ci la faptul că va ști să-și gestioneze emoțiile, să ia în considerare consecințele acțiunilor sale, deci să gândească înainte de a acționa și să se gândească și la cum comportamentul lui îi face să se simtă pe ceilalți.

Daniel Siegel spune că acest organ funcționează cel mai bine atunci când partea superioară și cea inferioară sunt integrate. Adică creierul de la etaj să poată monitoriza și gestiona creierul de la parter și să ajute la calmarea reacțiilor, impulsurilor și emoțiilor puternice care vin de acolo. Dar integrarea celor două tipuri de creier funcționează și de jos în sus. Adică atunci când luăm decizii importante , e important să ținem cont de aportul emoțiilor, corpului și instinctelor noastre.

Urmărește CSID.ro pe Google News