Un accident vascular cerebral are niște semne clasice după care poate fi recunoscut. Geroge Burlacu, medic specialist medicină de urgență în cadrul Spitalului Clinic Sanador, ne-a explicat într-una dintre emisiunile CSID Live cum putem recunoaște un accident vascular cerebral.
Un accident vascular cerebral este un eveniment de urgență majoră și trebuie intervenit cât mai repede cu putință, pentru că fiecare minut pierdut poate pune în pericol viața pacientului care trece printr-o astfel de situație.
Din păcate, studiile arată că o persoană din 5 nu poate identifica simptomele unui AVC. Semnele clasice al unui accident vascular cerebral implică, de obicei, o pierdere bruscă a stării de conștiență de scurtă durată, urmată de un deficit motor. Adică mână, picior ( pe o singură parte) mai moale. Aceasta ar fi prezentarea clasică în opinia domnului Dr. George Burlacu, specialist în medicină de urgență. Însă nu se întâmplă așa întotdeauna. Poate fi o mână sau un picior mai moale, pierderea bruscă a vederii pe o parte, gură strâmbă, față strâmbă sau tulburări de vorbire ( pacientul nu poate vorbi clar și coerent).
Dacă cineva din jurul nostru sau noi înșine avem aceste simptome, e important să sunăm la serviciul de ambulanță 112 sau ne prezentăm la cel mai apropiat spital dacă ne putem deplasa prin mijloace proprii. Dacă pacientul are starea de conștiență alterată ( nu mișcă, nu vorbește, nu deschide ochii ( nu se trezește din somn), trebuie acordat primul ajutor și sunat la 112.
Este important ca atunci când depistăm simptomele clasice ale acestei afecțiuni să ducem pacientul la spital cât mai repede, dar măcar în primele 4 ore de la depistarea lor. Astfel, creștem șansele de recuperare a pacientului după un accident vascular cerebral. Dus la timp la spital, pacientului i se administrează anumite substanțe ce îl ajută și să supraviețuiască, dar și să se recupereze mai ușor după un AVC.