Spectrofotometria este o metodă precoce de diagnosticare a cancerului de col uterin (cancer cervical) în fază incipientă, fără a mai fi nevoie de biopsie. Această investigație este nedureroasă și foarte rapidă. În doar 1-2 minute, pacienta obține rezultatul.
Cancerul de col uterin face parte din tipul de cancere apărute în urma infecției cu virusul HPV (Human Papiloma Virus). Se consideră că în 99% din cazuri contractarea acestui virus duce la apariția cancerului de col uterin.
Cancerul cervical este singura formă de cancer care poate fi prevenită prin vaccinare anti-HPV.
Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că România este țara cu mortalitatea cea mai ridicată din cauza cancerului de col uterin din Uniunea Europeană. De asemenea, ocupăm primul loc în Europa și la capitolul privind incidența cancerului de col uterin.
Din păcate, femeile din țară noastră ignoră importanța controalelor de rutină, care au rolul de a depista afecțiunile maligne în stadii incipiente.
La nivel mondial, medicii folosesc o nouă metodă de diagnosticare a cancerului de col uterin, și anume spectrofotometria.
Aceasta este o metodă care poate depista cancerul cervical în fază incipientă. Durează 1-2 minute și rezultatul este obținut pe loc
Spectrofotometria este o procedură de investigație efectuată cu ajutorul aparatului Lu Viva, regăsit în foarte puține centre medicale la nivel mondial.
Cu ajutorul acestui aparat se poate evalua și posibilitatea de a dezvolta anormalii în următorii 2 ani, modificări care nu pot fi determinate la testul de lamă Babeș-Papanicolau. Astfel, pacientele vor putea afla din timp dacă sunt la risc să dezvolte această afecțiune.
Procedura de scanare durează între 1 și 2 minute. Rezultatul este obținut pe loc fără a necesita un timp pentru interpretare precum în cazul testelor obișnuite. Se observă endocolul rapid și fără dureri.
Această procedură reflectă imaginea fotografică a colului uterin, prezentând țesuturile din interior, nivelul de agresivitate a leziunilor sau a țesutului afectat.