Un pacient diagnosticat cu hernie inghinală dar care nu are niciun simptom nu trebuie neapărat operat. În aceste situații se recurge la o strategie numită watchful waiting, adică se urmărește îndeaproape evoluția herniei, dacă aceasta crește în dimensiune, dacă apar durerile, dacă activitatea fizică este limitată.
Cele mai frecvente cauze ale herniei inghinale sunt: obezitatea, sarcinile multiple sau gemelare, tusea cronică, constipația persistentă, adenomul de prostată, ciroza hepatică sau munca fizică intensă (în special ridicarea de greutăți).
În ceea ce privește complicațiile herniei inghinale, poate surveni încarcerarea sau strangularea conținutului sacului herniar, o urgență medicală majoră. Aceasta se manifestă prin apariția unei dureri violente, moment în care conținutul herniei nu mai poate fi introdus la loc în abdomen.
În acest mod se strangulează organul care este prins în interior și se oprește alimentarea cu sânge, putând duce la necroză, adică moartea organului respectiv, explică dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, oncologică, minim invazivă și proctologie în cadrul Institutului We Care Surgery.
Chiar și într-o astfel de situație se poate recurge la chirurgia minim invazivă pentru repararea acestui defect și îndepărtarea porțiunii necrozate a organului.
Mai multe informații despre operația de hernie inghinală puteți afla din intervenția video a medicului Octavian Popescu!