Munca poate îmbolnăvi dacă nu există pe termen lung un raport de echilibru între orele de muncă, orele de somn, orele de relaxare, viața socială, viața intima, vacanțe. Ana Magdalena Hueni Happiness and Burnout Prevention Coach vorbește deschis despre afecțiunea pe care o riscă toți cei care muncesc până la epuizare.
CSÎD: Ce semne și simptome are burnout-ul?
Ana Magdalena Hueni: În stadiile incipiente, simptomele burnout-ului includ cefalee, tulburări de somn și de digestie, senzația de epuizare și de scădere a randamentului profesional, scăderea capacității de dialog și de interacțiune cu cei din jur, reziliență scăzută, senzația de goliciune sufletească și certitudinea că viața profesională invadează viața privată.
CSÎD: Ce se întâmplă dacă deși au apărut semnele și simptomele menționate mai sus, dar nu se iau măsuri?
Ana Magdalena Hueni: Dacă aceste semne și simptome nu sunt recunoscute și, ulterior, „tratate”, sindromul de epuizare profesională trece treptat într-un stadiu avansat caracterizat prin prezența simptomelor somatice, retragere socială, depersonalizare, cinism, epuizare, iritabilitate, astenie, senzație de subapreciat și suprasolicitat.
CSÎD: Ar mai fi și alte semne ce se pot instaura în cazul burnoutului?
Ana Magdalena Hueni: Alte semne ale burnout-ului:
CSÎD: Cine este predispus la burnout?
Ana Magdalena Hueni: În general, în mediul profesional, oricine este predispus la burnout. Cei mai expuși sunt însă cei mai performanți și dedicați angajați din companie. Acesția sunt cei care pun presiune adițională pe ei însăși pentru a performa la un nivel înalt unitar, de asemenea tot ei au nevoie de validare externă (laude de la șefi, funcții din ce în ce mai înalte, bonusuri, laude etc.) și au dificultăți în a se separa de munca loc în timpul liber, precum și în a pune bariere sănătoase între viața personală și cea profesională.