Un studiu recent al cercetătorilor canadieni de la Universitatea McGill vine cu o concluzie șocantă: pastilele de durere pe care le luăm frecvent pentru eliminarea inflamațiilor – cum ar fi ibuprofenul, diclofenacul sau aspirina – transformă durerea acută într-una cronică. Altfel spus, efectul benefic este de scurtă durată, însă consecințele negative le vom resimți pe termen lung.
În cercetarea publicată de curând în revista Science Translational Medicine se afirmă că tratamentul durerii cu antiinflamatoare ar putea transforma o durere acută într-una cronică, deci de lungă durată.
Potrivit cercetătorilor, inflamația ar fi, de fapt, un proces normal în procesul de recuperare după o traumă și ar împiedica o durere acută să se cronicizeze. În schimb, pastilele de durere pe care le luăm frecvent pentru a scăpa de această inflamație duc la cronicizarea durerii.
Inflamația nu trebuie stopată, ci lăsată în pace, asta va opri durerea să se cronicizeze. Este periculos să intervenim asupra inflamației, ea are un anumit scop. Ceea ce facem de mulți ani, și anume că luăm pastile de durere, antiinflamatoare, este foarte greșit, spune dr. Jeffrey Mogil, autorul senior al studiului și profesor de fiziologie la Universitatea McGill.
În locul antiinflamatoarelor, medicul spune că o variantă mai bună ar fi administrarea de medicamente cu acțiune analgezică, precum paracetamolul (acetaminofen), care ameliorează durerea fără să blocheze activitatea neutrofilelor, despre care savanții afirmă că ar avea efect antiinflamator natural.
Studiul a fost efectuat pe o cohortă de 500.000 de subiecți din Marea Britanie. Rezultatele au arătat că persoanele care iau constant antiinflamatoare pentru dureri de spate sunt mai susceptibile să își prelungească agonia. Asta, deoarece durerea dispare pe termen scurt, dar revine și persistă ani de-a rândul dacă continuăm să luăm astfel de medicamente.
Cele mai folosite pastile antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii sunt ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul, indometacina și aspirina.