Perfecționismul ascunde, în multe situații, o traumă. Aceasta poate avea legătură cu o viață grea, ce ne poate face să ne dorim, cu orice preț, să devenim foarte buni într-o meserie, pentru a scăpa de sărăcie, pentru a ne depăși condiția intelectuală, demonstrându-le celorlalți ce valoare avem, sau pentru a ne depăși condiția socială. Astfel, putem ajunge să devenim exagerat de perfecționiști pentru a ne depăși traumele, considerând că, în momentul în care ne vom realiza visele, trauma va dispărea de la sine.
Din păcate, cele mai multe dintre persoanele care caută să își depășească anumite traume prin perfecționism pot ajunge să dezvolte anumite tulburări:
Dacă dezvolți oricare dintre tulburările enunțate mai sus, cu siguranță vei fi afectat atât în plan personal, cât și în cel profesional.
În plan personal, în funcție de gravitatea afecțiunii, se poate ajunge la certuri, neînțelegeri, senzația că nu ești iubit, apreciat, dorit, sprijinit de partener/ă. Sau că nu ți se recunosc meritele și realizările la adevărata lor valoare. În ambele situații se poate ajunge la certuri sau despărțire.
În plan profesional, persoana perfecționistă ajunge să se considere invidiată, urâtă sau că toți ceilalți își doresc ceea ce a realizat ea. De asemenea, poate avea senzația că alții concep tot felul de planuri prin care doresc să îi facă rău, ceea ce poate duce la certuri la locul de muncă, la schimbarea destul de des a locului de muncă sau chiar la concediere.
Pentru a te despărți de perfecționism, este important să te concentrezi pe activități care îți fac plăcere. Aici putem vorbi despre orice hobby: sport, plimbări în natură, vizionarea de spectacole, cursuri de înot, dans, actorie etc.
Mai mult decât atât, ar fi bine să avem pe cineva a cărui părere să conteze pentru noi, care să ne atragă atenția atunci când tindem să exagerăm. În cazul în care această persoană ne spune că tindem să exagerăm, trebuie să apelăm la un specialist (medic de familie, psiholog, psihiatru, preot), pentru a căuta să ne recăpătăm cât mai curând echilibrul mental și fizic, până când problemele noastre nu ajung să se accentueze.