Medicul pneumolog nu este doar pentru pacienții cu TBC! Vezi la ce semn aparent banal să i te adresezi

Dr. Mihaela Sescioreanu vorbește despre importanța verificării sănătății plămânilor.
  • Publicat:
Medicul pneumolog nu este doar pentru pacienții cu TBC! Vezi la ce semn aparent banal să i te adresezi
Dr Mihaela Sescioreanu, medic pneumolog, foto arhivă

Am stat de vorbă despre importanța consultului la medicul pneumolog cu dr. Mihaela Sescioreanu, un medic cu o carieră de succes de peste 20 de ani în Statele Unite, reîntors de curând să profeseze în România. Dr. Sescioreanu are 4 specializări medicale (Pneumologie, Terapie Intensivă, Somnologie și Medicină Internă),  și a fost Director Medical al Programului de Pneumologie și Reabilitare Pulmonară și Director Medical al Secției de Terapie Intensivă la St. Joseph Mercy Oakland Hospital.

CSÎD: Ce ați observat la pacienții din țara noastră de când v-ați întors?

Dr Mihaela Sescioreanu: În România trebuie instituită cultura că există medic specialist de plămâni. Foarte mulți pacienți, când aveau o răceală, o pneumonie se duceau la medicul de familie, ceea ce trebuie să facă, sau la medicul internist, dar cred că lanțul se oprea acolo. Știu de la pacienți, de la rude, de la prieteni, de peste tot că noțiunea de medic pneumolog  nu însemna decât TBC până când, așa cum am spus-o mereu, COVID-ul a schimbat fața pneumologiei în România.

Deci cred că sunt foarte multe boli care nu sunt diagnosticate pentru că pacienții nu ajung la medicul specialist. Cel mai frecvent, în aceste timpuri,  pacienții care se prezintă la clinică vin post-covid sau numai cu o „răceală” care s-a întâmplat acum și constat cu surprindere că în spatele acestui eveniment acut se ascunde o boală cronică nediagnosticată.

Un simptom aparent banal dacă persistă fără motiv trebuie să ne trimită la pneumolog

CSÎD: Ce semn sau simptom ar trebui să ne trimită la un consult la medicul pneumolog?

Dr Mihaela Sescioreanu: Foarte mulți pacienți consideră că este normal să obosească. Dispneea, acea lipsă de aer, am observat că este percepută ca oboseală de către mulți pacienți. Foarte frecvent vin la consult și îmi spun Nu avem probleme cu respirația, dar dacă urcăm niște scări, obosim.  Și atunci, la întrebări mai amănunțite (Ce înseamnă oboseală) încerc să îi fac să înțeleagă că, deși este un pic o interconexiune între oboseală și dispnee, deci lipsa de aer, este foarte greu să stabilești limita.

Și atunci când îi întreb, merg în detaliu și pun alte întrebări mai detaliate, de fapt aflu că ei au probleme cu respirația, deci că au această lipsă de aer, această dispnee de repaus sau efort pe care o pun pe seama oboselii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult