Suntem geloși din diverse cauze. Gelozia este una dintre cele mai complexe, frustrante și inconfortabile emoții. Acest cocktail de furie, tristețe, suspiciune și invidie poate distruge relații, poate cauza depresie și anxietate și poate duce la violență fizică sau chiar, în anumite cazuri, la crime. Colega noastră, Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală, ne-a spus mai multe despre motivele pentru care suntem geloși la Pastila de Psiho.
Gelozia apare din frica de a nu fi înlocuit. Gelozia între frați, de exemplu, apare din teama copilului să nu fie înlocuit cu noul născut. Iar în relațiile romantice, gelozia apare atunci când o a treia persoană amenință într-un anumit fel relația.
Există anumiți factori ce favorizează apariția geloziei. De exemplu, un model parental ce a promovat gelozia între frați sau l-a făcut pe copil să simtă că intră în concurență cu altă persoană pentru afecțiunea părinților. Sau, gelozia mai apare și atunci când un copil a fost crescut într-un stil competitive, insuflându-i-se și o lipsă de valoare și stimă de sine.
Mai mult, e mai predispusă la gelozie acea persoană care a are un istoric amoros în care a fost trădată de un partener.
Suntem geloși și ne putem manifesta exploziv gelozia dacă partenerul sau copilul nu sunt siguri dacă îi iubim cu adevărat sau nu. Pentru a împiedica apariția geloziei e important să ne arătăm afecțiunea și să comunicăm deschis, mai ales dacă vreunul dintre comportamentele noastre poate fi interpretat greșit.