Zeci de persoane s-au îmbolnăvit de listerioză după ce au mâncat înghețată infectată cu Listeria, un microorganism periculos, de la o gelaterie din Florida, SUA.
Cel puțin 23 de oameni s-au îmbolnăvit de listerioză, iar o persoană a murit din cauza acestei afecțiuni, după ce au consumat înghețată de la o gelaterie din Florida.
Simptomele infecției cu listeria pot fi asemănătoare cu cele ale unei gripe sau ale unei toxiinfecții alimentare. De asemenea, pot apărea dureri de cap și stări de confuzie, în funcție de zona organismului unde a pătruns bacteria. Ea poate fi prezentă în fluxul sanguin sau în creier.
Simptomele timpurii are infecției cu listeria sunt: febră, epuizare și dureri musculare – acestea pot apărea până la 70 de zile după ce o persoană a mâncat un aliment contaminat. Perioada lungă de incubație face astfel dificilă detectarea sursei infecției, potrivit Insider.
Persoanele cele mai vulnerabile sunt femeile însărcinate, cei imunocompromiși sau persoanele în vârstă.
Bacteria este foarte raspandita in natura, pe intregul glob, in timp ce listerioza ca boala este rara. Incidenta infectiilor umane este dificil de stabilit, majoritatea evoluand inaparent.
Rezistenta in mediul extern este foarte mare, listeriile putand persista 1-2 ani in stare uscata in sol si circa 3 ani la temperatura camerei in laborator. In apa rezista pana la 1 an; de asemenea rezista si se multiplica in conditii de refrigerare (2-8ºC).
Rezervorul de infectie este alcatuit in primul rand de numeroase specii animale (domestice sau salbatice) care excreta microorganismul: bovine, ovine, caprine, porcine, rozatoare, vulpi. Infectia poate aparea si la pasari, pesti si crustacee. De asemenea, listeriile au fost izolate din sol, noroi, ape de canal, furaje, alimente si alte produse provenite de la animale bolnave.
Transmiterea infectiei de la animale la om se realizeaza in principal pe cale digestiva, prin consumul de alimente contaminate: lapte nepasteurizat si derivate ale acestuia, carne si legume crude, salate din fructe de mare, produse de tip fast-food care s-au contaminat dupa procesare2.
Omul bolnav poate fi o sursa de infectie (mai ales nou-nascutii), iar femeile pot fi purtatoare de listerii in tractul genital.