Ce tip de nuci să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea creierului

Datele studiilor arată că miezul de nucă inclus în dietă poate avea efecte pozitive impresionante asupra creierului.
  • Publicat:
Ce tip de nuci să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea creierului
Foto: shutterstock / Ce tip de nuci să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea creierului

Anumiți factori joacă un rol esențiali pentru sănătatea creierului și, din păcate, pe unii nici nu-i putem controla precum factorii genetici. În schimb, alegerile alimentare și de stil de viață pot fi modificate și pot îmbunătăți sănătatea creierului.

Există numeroase dovezi științifice care sugerează că ceea ce mâncăm este un factor esențial pentru sănătatea creierului, inclusiv pentru apariția bolilor asociate precum Alzheimer. Datele studiilor arată că miezul de nucă inclus în dietă poate avea efecte pozitive impresionante asupra creierului.

Cercetările arată că dacă introducem miezul de nucă în dietă ne bucurăm de următoarele beneficii:

  • funcția cognitivă și memoria sunt sub risc redus de declin cognitiv
  • este redus riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și diabetului de tip 2 care reprezintă la rândul lor factori de risc pentru dezvoltarea demenței.
  • este redus riscul de dezvoltare sau progres al bolii Alzheimer

Mai mult, cercetările făcute pe celule, animale și oameni sugerează că dacă mănânci un pumn de miez de nucă pe zi întărești beneficiile pentru sănătatea creierului. Pe lângă multele beneficii pe care le oferă pentru starea generală de sănătate, uleiurile naturale pe care le conțin nucile ajută la protejarea celulelor împotriva bolii Alzheimer.

Potrivit unui nou studiu clinic din 2022, publicat în Nutrients, rezultatele sugerează că atunci când cercetătorii au expus celulele creierului la 10 micrograme per mililitru de ulei de miez de nucă, uleiurile protejau celulele de stres oxidativ, îmbunătățeau funcțiile celulare ale creierului și reduceau formarea markerilor de boală Alzheimer.

Studiile clinice sugerează că în urma consumului de miez de nucă se reduc stresul oxidativ, inflamațiile și alți factori de risc pentru boala Alzheimer. Miezul de nucă are nutrienți vegetali care conțin antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii, inclusiv polifenoli, melatonină, acid folic, vitamina E și seleniu.

Urmărește CSID.ro pe Google News