Medicul Nils H. Thoennissen are peste 20 de ani de experiență în medicină și peste 14 ani de experiență în hemoterapie și transplant de celule stem.
În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Nils H. Thoennissen a vorbit despre performanțele actuale ale terapiilor cu celule stem, dar și despre perspectivele de viitor ale acestor tratamente.
„Eu am o experiență de 15 ani în transplantul de celule stem, numit și transplant de celule stem hematopoietice, folosit în tratamentul pacienților cu cancer. În principal, mă refer la tratamentul leucemiei acute, mielomului și limfomului prin transplant de celule stem la adulți. Vorbim de pacienți care au avut sistemul imunitar afectat de doze mari de chimioterapie, radiații și care și-au reînnoit astfel sistemul imunitar. Procesul este cunoscut sub forma „grefă-versus-leucemie” sau „grefă-versus-efectul cancerului” prin utilizarea de celule stem hematopoietice.
De asemenea, în Los Angeles, am lucrat cu cei mai buni specialiști la nivel mondial în tratarea cancerului.
Întotdeauna am considerat că, dacă ești dedicat vindecării cancerului, dacă ești conștient de cum se dezvoltă cancerul, cum se divid celulele și cum progresează răspândirea metastazelor, acesta este primul pas în a înțelege și cum funcționează regenerarea. Sunt mândru să spun că, în ultimii 3 ani și jumătate, am colaborat cu CBC Health, abordând tratamente regenerative pentru boli degenerative. Acesta este un domeniu fascinant și foarte actual în medicina de astăzi” ne-a declarat în interviul video dr. Nils H. Thoennissen.
Unul dintre subiectele abordate împreună cu expertul de top în tratamente cu celule stem a fost importanța recoltării de celule stem din placentă și stocarea acestora pe termen lung. Această procedură se poate face și în România, la Cord Blood Center.
„Când vorbim de medicina regenerativă, ne uităm la studiile clinice care s-au desfășurat în ultimele două decenii. Cu siguranță, studiile dedicate placentei au un loc special. Placenta are milioane de celulele stem mezenchimale, numite și celule stomale mezenchimale, care par a fi pluripotente.
Așa că putem spune că placenta este „organul perfect”, din care se pot recolta celule stem foarte valoroase pentru tratamente regenerative. Pe lângă celule stem cu un înalt potențial regenerativ, placenta conține secretom.
Acesta este un ansamblu de proteine și nanovezicule secretate de celulele stem care se găsesc în placentă. Iar prin donarea placentei, aceste elemente se criogenează pentru a fi folosite în viitor. Deci nu vorbim doar de potențialul celular pentru abordarea regenerării celulare, ci și de folosirea placentei pentru regenerare non-celulară” a adăugat expertul de top în medicina regenerativă.
La ora actuală, există afecțiuni grave al căror tratament poate fi abordat și cu ajutorul celulelor stem. „Utilizarea anumitor celule stem ajută, așa cum am spus, în tratamentul cancerului, în principat neoplazii hematopoietice precum leucemia.
Pe lângă această abordare, care este pur regenerativă, studiile clinice au înregistrat succese mari în ceea ce numim boli neurodegenerative. Vorbim despre Alzheimer, scleroză multiplă, accidente vasculare cerebrale la copii și autism” completează specialistul.
Mai multe informații despre importanța colosală a celulelor stem pentru medicina actuală, dar și pentru cea de viitor puteți afla din interviul realizat cu medicul Nils H. Thoennissen.