Dermatita de scutec este o formă de dermatită iritativă, prezentă la bebeluși, dar și la adulții care sunt nevoiți să utilizeze scutec. O întâlnim cel mai adesea în intervalul de vârstă 9-12 luni.
Prezența dermatitei seboreice (la bebe foarte mic), a dermatitei atopice, frecarea zonei sunt factori favorizanți.
Apar zone bine delimitate roz/roșii, uneori cu eroziuni în suprafață; zona de șanțuri nu e afectată, cu excepția candidozei. Uneori sunt necesare examene micologice/bacteriologice pentru a exclude alte cauze.
Pe cât posibil, lăsați pielea să respire punând copilul fără scutec pe o aleză.
Schimbați scutecul cât mai frecvent, folosiți scutece superabsorbante, evitați scutecele reutilizabile, din material textil etc.
Folosiți creme emoliente pe bază de oxid de zinc.
Spălați zona cu apă călduță, cu săpun blând sau chiar fără; tamponați apoi cu un prosop fin până la uscarea completă; de-abia apoi puneți scutecul.
Urmăriți ce alimente ar putea determina așa ceva (atenție la alimente acide, suc de portocale).
O cremă pe bază de cortizon slab (hidrocortizon acetat) sau antimicotice este utilă în cazul dermatitei de scutec; nu abuzați, aplicați în strat fin la recomandarea medicului.
Dacă îngrijirea este corectă, dermatita dispare rapid.
Deși banală și frecventă, dermatita de scutec poate asocia complicații de tipul suprainfecției (bacteriene, fungice) sau poate determina, mai ales în formele recurente, cu evoluție prelungită și mai severă, pigmentare reziduală.
Când ne adresăm medicului?
Atenție, în deficitul de zinc (acrodermatita enteropatică) apar leziuni similare atât în zona scutecului, cât și peribucală, perinazală/oculară, diaree, alopecie.