Virusul care duce la boala mână-picior-gură se poate elimina prin scaun și la o lună de la infecție. Cum se tratează febra și bubițele apărute pe piele

  • Publicat:
Virusul care duce la boala mână-picior-gură se poate elimina prin scaun și la o lună de la infecție. Cum se tratează febra și bubițele apărute pe piele
Sursa foto: Shutterstock

Boala mână-picior-gură este foarte contagioasă și apare cu precădere în sezonul cald. Cei mai afectați sunt copiii de vârstă preșcolară (sub 6 ani), însă boala poate apărea la orice vârstă. Afecțiunea este cauzată de infecția cu virusul Coxsackie sau alte enterovirusuri, motiv pentru care ne putem infecta de mai multe ori pe parcursul vieții. Boala mână-picior-gură debutează cu febră, urmată de o erupție care afectează cu precădere cele trei zone care o definesc.

Cum se transmite boala mână-picior-gură

Boala mână-picior-gură se transmite prin tuse, strănut și materii fecale, așadar igiena este foarte importantă pentru prevenirea răspândirii infecției. De asemenea, există posibilitatea infecției prin contact direct cu secrețiile infectate de la nivel bucal sau cu leziunile de pe piele.

Prevenția se face prin respectarea unor reguli de igienă de bază. Spălarea frecventă a mâinilor, mai ales după folosirea toaletei, înaintea pregătirii mesei, dezinfectarea zonelor cu trafic intens și izolarea persoanelor contagioase (circa 7 zile de la debutul eritemului) sunt esențiale.

Nu lăsați copiii să își împrumute jucăriile, să interacționeze prin contact direct pe parcursul bolii. Virusul se poate elimina prin scaun și la distanță de o lună de la infecție!

Virusul are o perioadă de incubație de circa 3-6 zile, după care încep să apară simptomele.

Simptomele sunt mai grave la copii decât la adulți

Boala debutează cu febră ușor crescută, stare generală de rău, lipsa poftei de mâncare, gât roșu, dureri în gât, cefalee, dificultate în alimentare, uneori cu ganglioni măriți și diaree.

Ulterior apar vezicule pe piele (mâini, picioare, tălpi, fese, brațe, torace, în jurul gurii) care provoacă mâncărimi și durere. Descuamarea extinsă a pielii, căderea unghiilor determinată de veziculele ce se dezvoltă la nivelul patului unghial însoțesc frecvent boala.

Deși sunt rare, complicațiile pot consta în deshidratare, enterită, meningită și meningoencefalită, pneumonie.

Atenție! Infecția în primul trimestru de sarcină poate duce la avort spontan sau retard de creștere intrauterină.

Sursa foto: Shutterstock

Cum se tratează boala mână-picior-gură

Boala mână-picior-gură nu necesită spitalizare. În majoritatea cazurilor, organismul reușește să neutralizeze singur virusul în 7-10 zile.

Tratamentul este unul simptomatic, adică se adresează manifestărilor. Acesta poate consta în:

  • administrare de antitermice și/sau antiinflamatoare (la recomandarea medicului pediatru – paracetamol, nurofen, ibuprofen)
  • hidratare cu lichide reci (acestea previn deshidratarea și calmează totodată leziunile de pe mucoasa bucală)
  • aplicarea de soluții de curățare și unguente care calmează mâncărimile cauzate de bubițe

Pentru a preveni agravarea stării de disconfort se recomandă evitarea alimentelor condimentate, acre, foarte dulci și a băuturilor acidulate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult