Pot pacientele cu scleroză multiplă să devină mame?

Este scleroza multiplă o boală care se poate ține sub control chiar și în timpul unei sarcini?
  • Publicat:
Pot pacientele cu scleroză multiplă să devină mame?
Dr Irene Davidescu, medic neurolog, foto arhivă

”Terapiile actuale admistrate în scleroza multiplă au demonstrat eficacitate în încetinirea progresiei dizabilității, având ca și mecanism principal reducerea numărului și a intensității puseelor (episoadelor de activare a bolii)”, explică dr. Irene Davidescu, medic neurolog. Am aflat mai multe despre tratatementul actual dar și dacă este posibil ca femeile cu scleroză multiplă să devină mame.

 

 

CSÎD: Ce se întâmplă în creierul unui persoane care are scleroză multiplă?

Dr. Irene Davidescu: Apariţia afecţiunii are un impact major asupra pacientului, va experimenta o multitudine de trăiri de la starea de  negare la starea de protest, dezorientare şi în final la acceptare.

Factori ca: lipsa somnului, lipsa poftei de mâncare, pierderea încrederii în sine, ideea de vinovăţie, coşmaruri, frica pot indica nevoia unui consult de specialitate, iar consilierea psihologică este utilă atât pentru pacient, cât și pentru aparținătorii acestuia. Grupurile de suport, organizate cu ajutorul asociațiilor de pacienți pot oferi un real ajutor.

Pot deveni mame pacientele cu scleroză multiplă?

CSÎD: Cum pot duce femeile cu scleroză multiplă sarciniile?

Dr. Irene Davidescu: Să ai un copil este unul dintre cele mai fericite momente din viața unui cuplu.

Anticiparea zilei în care veți aduce acasă bebeluşul, alegerea numelui, decorarea camerei sunt emoții unice, de aceea, Scleroza Multipla nu trebuie să vă oprească.

La aflarea diagnosticului de SM, pacienţii (atât femeile, cât şi bărbaţii) au frecvent întrebări cu privire la efectele bolii asupra fertilități. În ultimii ani, studiile au concluzionat că sarcina reduce numărul de pusee, dar riscul unei recăderi este ceva mai ridicat în primele luni după naştere, însă aceasta nu influenţează negativ evoluţia bolii. Scleroza multiplă nu periclitează nici evoluţia sarcinii şi nici dezvoltarea ulterioară a nou-născutului. În momentul de față, o parte dintre terapiile modificatoare ale evoluției bolii pot fi administrate pe parcursul sarcinii.

Scleroza multiplă – tratament modern

CSÎD: În ce constă tratamentul în 2022?

Dr. Irene Davidescu: Terapia modificatoare a evoluției bolii a revoluționat tratamentul acestor pacienți, iar ultimii 10 ani au generat apariția multor molecule complexe. Terapia este individualizată, ea trebuie să țină cont de forma de boală, de factorii de prognostic favorabili sau nu, dar și de preferințele pacientului și de gradul de accesibilitate, iar decizia împărtășită este modalitatea modernă prin care medicul neurolog împreună cu pacientul aleg cea mai buna soluție terapeutică în cazul fiecăruia.

Iniţiat precoce, tratamentul ajută la prevenirea sau la întârzierea instalării dizabilităţii.

Există astăzi tipuri de medicamente aprobate care pot reduce frecvenţa recăderilor şi pot încetini progresia bolii, sunt tratamente specifice, din categoria imunomodulatoarelor, a imunosupresoarelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult