Iei medicamente de capul tău? Iată ce riști!

Românii sunt campioni la automedicație după cum arată unele studii. Un medic cu experiență de 20 de ani în SUA explică riscurile automedicației.
  • Publicat:
Iei medicamente de capul tău? Iată ce riști!
Dr Mihaela Sescioreanu, medic pneumolog, foto arhivă

Am stat de vorbă despre riscului automedicației cu dr. Mihaela Sescioreanu, un medic cu o carieră de succes de peste 20 de ani în Statele Unite, reîntors de curând să profeseze în România. Dr. Sescioreanu are 4 specializări medicale (Pneumologie, Terapie Intensivă, Somnologie și Medicină Internă),  și a fost Director Medical al Programului de Pneumologie și Reabilitare Pulmonară și Director Medical al Secției de Terapie Intensivă la St. Joseph Mercy Oakland Hospital.

 

CSÎD: Sunt pacienții români atenți și conștienți de problemele de sănătate pe care le au, de istoricul medical personal, de istoricul medical al familiei?

Dr. Mihaela Sescioreanu: Din ceea ce am observat eu la pacienții care vin la consult pneumologic – pacienții sunt întrebați dacă au fost diagnosticați cu alte probleme pulmonare în trecut, primul lor răspuns, la majoritatea, este nu. Luând o istorie detaliată și punând întrebările care trebuie, deci întrebările-cheie, aflu de fapt că ei au avut probleme în trecut. Câteodată nu consideră pneumonia o problemă pulmonară, nu consideră astmul o problemă pulmonară, deci chiar dacă au avut anterior anumite probleme, ei nu realizează. Și atunci, aici este rolul nostru, al medicilor specialiști să mergem prin labirintul simptomelor sau al evenimentelor trecute ca să punem un diagnostic corect, urmat de o evaluare completă și apoi tratamentul adecvat. Așa cum am spus, este nevoie de foarte multă educație medicală pentru pacientul român.

Românii apelează des la automedicație

CSÎD: La ce riscuri spune pacientul care apelează la automedicație?

Dr. Mihaela Sescioreanu: Am văzut că este o practică foarte folosită aici, în România. În experiența mea din Statele Unite, automedicația nu este atât de folosită, aș spune, ca aici. Acolo orice medicament se dă cu prescripție și majoritatea pacienților nu iau nimic fără sfatul medicului, fără recomandarea medicului. Da, am observat că foarte mulți iau medicamente la sugestia vecinului sau la sugestia prietenului.

CSÎD: Cum vedeți dumneavoastră acest fapt?

Dr. Mihaela Sescioreanu: Părerea mea este un pic împărțită, aș spune. Uneori este bine, pentru că poate că ajută sistemul medical, dar uneori nu este bine. Pentru că e clar că dacă recomandarea nu vine de la cineva specializat, nu știm dacă este bună sau nu. Da, ca să iei simptomatice, analgezice, antipiretice, vitamine, minerale nu cred că este în detrimentul sănătății, dar uneori în exces pot face rău.

CSÎD: Însă se iau și antibiotice fără prescripție medicală?

Dr. Mihaela Sescioreanu: Dar se iau alte medicamente ca de exemplu antibiotice foarte mult, poate fără un efect imediat, dar luând antibiotice atunci când nu ai nevoie, din păcate se crește rezistența la acele antibiotice și atunci când ai nevoie, ele nu își mai facă efectul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult