Helicobacter Pilori– prin ce teste și analize se detectează?

Mulți dintre purtătorii de Helicobacter Pilori în mod normal nu au simptome.
  • Publicat:
Helicobacter Pilori– prin ce teste și analize se detectează?
Dr. Laura Panait, foto arhivă

Helicobater Pilori se poate transmite  atât prin consumul de apă și alimente contaminate cât și de la o persoană la alta. ”Transmiterea de la o persoană la alta se face prin intermediul salivei sau materiilor fecale” explică dr. Laura Panait, medic de familie, competență ultrasonografie generală. Am aflat cum se pun diagnosticul corect în cazul infectării cu Helycobacter Pilori.

 

 

CSÎD: Cum putem să depistăm dacă avem sau nu Helycobacter Pilori?

Dr. Laura Panait: Detectarea bacteriei Helicobacter se face prin mai multe metode:

Detectarea antigenului Helicobacter P, se face din materii fecale. Are acuratețe foarte bună și indică infecția în momentul „acum”

Detectarea anticorpilor Helicobacter P – acuratețe scăzută deoarece poate indica o infecție recentă

Analiza histopatologică a mucoasei gastrice în urma prelevării din cadrul endoscopiei digestive superioare. (Acuratețea cea mai mare). Fiind o metodă invazivă se face doar la pacienții care prezintă  semne de alarmă: vârsta >45 ani, scădere în greutate mai mare de 5 kg într-o lună, dificultăți la înghițire, semne de hemoragie digestivă superioară sau inferioară, anemie.

CSÎD: Ce alte teste mai sunt folosite în cabinetele medicale pentru depistarea Helycobacter Pilori?

Dr. Laura Panait: Testul respirator cu uree – se bea o soluție cu uree marcată cu carbon, apoi pacientul respiră într-un aparat.

În funcție de simptomatologie se stabileste metoda de diagnostic. Cel mai frecvent folosit este testul „antigen HP din materii fecale” cu acuratețe foarte bună.

Cum să nu te infectezi cu Helicobacter Pilori?

CSÎD: Ce gesturi simple ajută să nu avem Helicobacter pilori? Care ar fi sfaturile de bază?

Dr. Laura Panait: Aș menționa în primul rând o igienă corectă a mâinilor

Spălarea mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei.

Consumul de apă din surse controlate

Consumul de alimente corect preparate termic

Obiectele de uz personal (ex.periuța de dinți) să rămână „uz personal”

Tacâmuri, farfurii, cană, pahar-bine spălate și utilizate individual.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult