Infecțiile urinare sunt des diagnosticate la femei și mai ales vara. Însă și bărbații și copiii pot suferi de infecții urinare. Uneori chiar și anxietatea poate duce la tulburări ale urinării. Despre tratamentele naturiste și ceaiurile recomandate de medici în caz de infecții urinare, am stat de vorbă cu dr. Laura Panait, medic de familie cu competențe de ultrasonografie generală.
CSÎD: Pot avea infecțiile urinare și cauze ce țin de sfera psihologică?
Dr. Laura Panait: Dezechilibrele stării emoționale pot duce la tulburări ale micțiunii/urinării și implicit rezultă și infecții urinare. Însă acestea sunt cazuri particulare. Mai degrabă în caz de anxietate și stres întâlnim enurezisul nocturn – micțiuni nocturne necontrolate (copilul face pipi în pat). Aici vorbim despre copiii cu vârsta de peste 3 ani la care maturarea sfincterelor ar trebui să fie completă.
CSÎD: Ce tratamente naturiste ajută la tratarea infecțiilor urinare?
Dr. Laura Panait: În primul rând vreau să subliniez importanța rezultatelor investigațiilor paraclinice (sumarul de urină și urocultura) în luarea deciziei pentru tratament. Nu în toate cazurile sunt suficiente preparatele naturiste. Dintre cele mai cunoscute, mentionez produsele pe bază de extract de merișor care conțin substanțe ce împiedică adeziunea bacteriilor la peretele tractului urinar și înmulțirea lor.
Aceste preparate pot fi folosite ca și adjuvante la tratamentul antiinflamator și antibiotic când se impun.
CSÎD: Ce ceaiuri ajută la tratarea infecțiilor urinare?
Dr. Laura Panait: Consumul de ceai de mătase de porumb, ceai din cozi de cireșe sunt frecvent recomandate în timpul infecțiilor urinare.
CSÎD: Ce alimente nu sunt recomandate în infecțiile urinare?
Dr. Laura Panait: Se evită alimentele acide (ex: citrice, roșii, carne vită, carne pui, lactatele), consumul de zahăr și îndulcitori, sucuri, băuturi carbogazoase.
CSÎD: Ce comportant ajută să evităm infecțiile urinare?
Dr. Laura Panait: Hidratarea corespunzătoare precum și igiena corespunzătoare sunt primele reguli pe care trebuie să ni le însușim și să le aplicăm.
De asemenea excesul de cafea, tutun, anumite excese alimentare (alimente care mențin PH-ul acid), consumul nejustificat și în exces al antibioticelor sunt câteva dintre măsurile de care putem ține cont.