5 probleme cauzate de încălțămintea nepotrivită. La ce semne să fim atenți și de ce să alegem încălțămintea de tip barefoot

Dr. Ahmad Alqadi, medic specialist ortopedie-traumatologie, ne spune care sunt semnele pe care le dau picioarele când încălțămintea pe care o purtăm este nepotrivită și ce probleme putem dezvolta.
5 probleme cauzate de încălțămintea nepotrivită. La ce semne să fim atenți și de ce să alegem încălțămintea de tip barefoot
Sursa foto: Shutterstock

Ca să eviți problemele la nivelul picioarelor, ai grijă de ele alegând încălțămintea potrivită! În caz contrar, riști să dezvolți diverse afecțiuni care te pot aduce la bisturiu. 

Dar ce înseamnă încălțăminte potrivită, ce criterii trebuie să îndeplinească? Și cum ne dăm seama că încălțările pe care le purtăm ne fac rău, ce semne dau picioarele?

La toate aceste întrebări ne răspunde pe larg Dr. Ahmad Alqadi – medic specialist ortopedie-traumatologie, chirurgie ortopedică și artroscopică.

Sursa foto: Facebook Dr. Ahmad Alqadi

Ce probleme poți avea dacă încălțămintea pe care o porți este nepotrivită

CSID: Spuneți-ne în primul rând ce tipuri de afecțiuni ale piciorului/ accidente pot fi favorizate de încălțămintea nepotrivită?

Dr. Ahmad Alqadi: Sunt puțini oameni care sunt într-adevăr conștienți de urmările purtării încălțărilor strâmte sau ale pantofilor cu toc. Încălțămintea nepotrivită care nu oferă suficient spațiu piciorului poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni care pun în pericol sănătatea noastră.

Cea mai cunoscută dintre ele este Hallux Vallgus sau monturile. Monturile nu sunt niște „surplusuri” de piele, cum cred eronat o mare parte din pacienți. Acestea sunt o deformare vizibilă a arhitecturii osoase la nivelul piciorului, deformare ce produce durere, inflamații și împiedică pacientul să meargă normal sau să încalțe pantofii preferați de exemplu. Un alt lucru pe care nu îl știu mulți dintre pacienți este că această afecțiune nu este reversibilă decât prin intervenție chirurgicală. Acest lucru înseamnă că orice tratament naturist aplicat – cum am mai auzit – nu va avea niciun efect.

Ceea ce funcționează în cazul monturilor sunt ortezele și intervenția chirurgicală, ultima fiind singura soluție care poate aduce un rezultat foarte bun. Pacienții mei au fost mereu foarte mulțumiți. Bineînțeles că și după intervenția chirurgicală ei vor fi nevoiți să aibă grijă și să aleagă doar încălțăminte confortabilă care să permită piciorului o poziție corectă, fără să-l forțeze.

O altă afecțiune ce se poate produce la nivelul piciorului din aceeași cauză este Metatarsalgia. Aceasta este o afecțiune care provoacă dureri și inflamații la nivelul tălpii. De data aceasta, nu doar încălțămintea strâmtă este o problemă, ci și cea prea largă.

Netratată la timp, provoacă disconfort în timpul mersului. Însă vă recomand câteva tratamente pe care le puteți încerca acasă pentru a ameliora simptomele. Repausul, compresele cu gheață și încălțămintea adecvată sunt deja câțiva pași spre vindecare. Totuși, dacă durerile persistă, nu ezitați să veniți la un consult de specialitate.

Sursa foto: Shutterstock

Fasciita plantară este o altă afecțiune destul de frecventă în rândul femeilor care poartă pentru perioade lungi de timp pantofi cu toc. Fasciita plantară cauzează durere în zona călcâiului, care poate scădea în intensitate pe parcursul zilei. Nu este o durere constantă, însă se poate activa de regulă în timpul nopții, când piciorul este relaxat. În acest caz, nu vă recomand soluții pe care le puteți face de acasă, ci să veniți la un consult de specialitate.

Încălțămintea nepotrivită poate duce și la entorse sau fracturi. Gândiți-vă numai ce se întâmplă atunci când o femeie ce poartă tocuri foarte înalte calcă strâmb sau îi alunecă un picior. Stabilitatea și așa fragilă a piciorului înălțat pe tocuri este afectată și va exista o suprapresiune la nivelul articulațiilor ce poate duce la entorse.

Încălțămintea și monturile

CSID: Contribuie încălțămintea strâmtă la apariția monturilor? Dar la agravarea sau accelerarea în evoluție a celor deja existente?

Dr. Ahmad Alqadi: Chiar dacă nu este dovedit științific pe deplin că încălțămintea are legătură directă cu apariția monturilor, pot spune că da, fără îndoială. Primesc foarte des această întrebare, în special de la femeile care poartă constant încălțăminte cu toc.

Atunci când piciorul nu are o poziție confortabilă și este forțat la fiecare pas, osul metatarsian suferă modificări. Așa apare deformarea piciorului care poate deveni chiar dureroasă în unele situații. Și în cazul în care monturile există deja, încălțămintea strâmtă contribuie la agravarea diagnosticului deoarece forțează piciorul și apasă pe zona în care s-au format monturile.

Ceea ce vreau să înțeleagă toată lumea este că monturile pot crește în dimensiune, iar durerea în intensitate. Mai grav, pot afecta mobilitatea pacientului și deforma mersul acestuia. Chiar dacă este o afecțiune comună, poate avea urmări destul de grave dacă nu este tratată la timp și corespunzător.

În concluzie da, din păcate, încălțămintea neadecvată poate duce la apariția monturilor sau poate accentua monturile deja existente. Desigur, încălțămintea strâmtă nu este singura cauză: traumatismele la nivelul antepiciorului, raporturile anormale ale oaselor și prezența altor afecțiuni, precum poliartrita reumatoidă, pot duce și ele la apariția monturilor.

Sursa foto: Shutterstock

Semnele prin care picioarele te avertizează că nu porți încălțări adecvate

CSID: Cum ne dăm seama că purtăm încălțăminte necorespunzătoare? Care sunt semnele/ simptomele pe care le putem avea?

Dr. Ahmad Alqadi: Primul semnal de alarmă pe care ni-l poate oferi organismul nostru este durerea. Dacă în momentul în care purtăm încălțări neadecvate apar dureri, inflamații, deformări ale piciorului sau disconfort în timpul mersului, este clar că piciorul nostru ne anunță că nu se simte confortabil.

Încălțămintea pe care o alegem trebuie să bifeze câteva criterii destul de importante pentru a nu afecta calitatea sănătății piciorului. Aceasta trebuie să aibă mărimea corespunzătoare dimensiunilor piciorului, să-i ofere o poziție corectă acestuia, să nu îl forțeze în timpul mersului și să nu provoace durere.

Nu alerga în papuci! O singură mișcare greșită poate duce la accidentări grave

CSID: Care sunt diferențele dintre încălțămintea de zi cu zi și cea purtată atunci când facem sport și de ce nu e indicat să alergăm sau să mergem pe bicicletă, spre exemplu, în teniși sau papuci?

Dr. Ahmad Alqadi: În primul rând, practicarea unor activități sportive în încălțări neadecvate îngreunează foarte mult efortul pe care noi îl depunem și automat forțează piciorul să execute anumite mișcări pe care le-am putea realiza cu ușurință dacă am avea încălțămintea corectă.

De exemplu, atunci când alergăm într-o pereche de adidași special concepuți pentru acest tip de activitate, piciorul nu va produce niciun efort suplimentar în afară de acela de a alerga. Dacă am face acest lucru într-o pereche de papuci, piciorul nostru nu ar avea o poziție corectă, iar o singură mișcare greșită poate duce la accidentări destul de grave. Piciorul vă poate aluneca și ați putea să călcați strâmb, provocând entorse, luxații sau chiar rupturi de ligamente. Așadar, încălțămintea comodă și adecvată fiecărui tip de activitate este cheia prevenirii și tratării afecțiunilor picioarelor.

Încălțămintea dedicată activităților sportive este special concepută pentru a proteja părțile/zonele importante, începând cu talpa și încheind cu gleznele, pentru care este prevăzută protecție la încălțămintea sportivă.

Însă nu numai încălțămintea este importantă, ci și atenția pe care o avem atunci când executăm mișcările în timpul unei activități sportive. Un mic moment de neatenție și te poți alege cu o ruptură de menisc sau de ligament încrucișat anterior, amândouă tratabile prin intervenție chirurgicală minim invazivă.

Sursa foto: Shutterstock

Criterii de care să ții cont când îți cumperi încălțăminte

CSID: Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească încălțămintea, pentru a reduce riscul accidentărilor sau al anumitor probleme de sănătate? 

Dr. Ahmad Alqadi: Chiar dacă mulți dintre noi ne alegem încălțămintea mai mult în funcție de aspectul ei, mai puțin în funcție de confortul pe care ni-l oferă, acest lucru ne poate afecta calitatea vieții fără să ne dăm seama. Dacă vrem să evităm afecțiunile care se pot produce la nivelul piciorului, este indicat să ținem cont de aceste aspecte atunci când cumpărăm o pereche de pantofi.

Mărimea trebuie să corespundă mereu cu dimensiunea tălpii noastre, fără să fie strâmtă pentru piciorul nostru sau prea largă. Ideal este ca piciorul să aibă o poziție corectă pentru a nu fi forțat în timpul mersului.

Lățimea este de asemenea o altă problemă. Așa cum am menționat, nu doar încălțările strâmte sunt problematice, ci și cele prea largi în care piciorul nostru se chinuie să meargă.

Este important să cunoaștem dimensiunea piciorului nostru, atât lungimea, cât și lățimea în momentul în care vrem să ne alegem o pereche de pantofi. Chiar dacă pare greu de crezut, un pantof incomod poate provoca durere la nivelul degetelor, articulațiilor, călcâielor, șoldurilor sau chiar la nivelul coloanei vertebrale. În unele cazuri, poate modifica inclusiv mersul pacientului și crește riscul de a suferi accidentări, entorse, luxații sau chiar rupturi de ligamente.

O variantă foarte bună este să optați pentru încălțăminte cu talpă ortopedică sau talpă perfect plată, flexibilă și subțire care încurajează postura corectă și naturală a corpului, reducând presiunea de la nivelul articulațiilor.

De asemenea, greutatea încălțămintei este un factor decisiv. Cu cât încălțămintea este mai grea, cu atât va exista o presiune mai mare asupra mușchilor, articulațiilor și tendoanelor în executarea funcției locomotorii.

Sursa foto: Shutterstock

Încălțămintea tip Barefoot oferă lejeritate maximă piciorului, asemănătoare mersului desculț

CSID: Ce părere aveți despre conceptul Barefoot, despre care se spune ar fi soluția la multe probleme ale piciorului, dar și o metodă de prevenție a acestor afecțiuni?

Dr. Ahmad Alqadi: Am observat că în ultima perioadă curentul Barefoot s-a extins inclusiv la nivelul lanțurilor mari sau foarte cunoscute de magazine, devenind foarte ușor pentru noi să găsim astfel de încălțări. Acest lucru nu poate decât să mă bucure.

Concret, conceptul Barefoot face referire la tipurile de încălțăminte care conferă lejeritate maximă piciorului, asemănătoare mersului desculț.

„Zero Drop” face referire la talpa perfect plată a pantofului care nu presează în niciun fel articulațiile, oferindu-le confortul de care au nevoie.

Conceptul de „Flexibility” are la bază flexibilitatea specifică tălpii, care îi permite piciorului să se miște fără să-l forțeze. Acest lucru elimină durerile musculare și previne atrofierea mușchilor.

„Thin Sole” sau talpa subțire ne permite să ne adaptăm postura corpului în funcție de suprafața pe care călcăm, fie că mergem pe o suprafață rigidă precum asfaltul, fie pe o suprafață mai moale precum nisipul.

„Wide the Box” presupune ca talpa piciorului nostru să beneficieze de tot confortul de care are nevoie. Asta înseamnă că există loc suficient pentru degete. Cu cât stau mai răsfirate degetele, cu atât greutatea corpului este distribuită corect, iar postura este cea potrivită.

„Zero support” și „No stiffeners” sunt două concepte care ne arată că astfel de pantofi sunt special concepuți pentru ca piciorul nostru să adopte o poziție corectă, fără să se simtă înghesuit sau presat de anumite materiale ce compun perechea de încălțări. Este vorba despre materiale moi, elastice și fără întărituri din carton sau plastic. Pantoful este creat pentru a se mula exact pe forma naturală a piciorului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ahmad Alqadi - Medic primar în Ortopedie și Traumatologie
Dr. Ahmad Alqadi este medic primar în Ortopedie și Traumatologie. Este de asemenea specializat în chirurgia artroscopică minim-invazivă (în special a genunchiului), chirurgia fracturilor și traumatologia sportivă. Este totodată membru în cadrul: Societății Române de Artroscopie și Traumatologie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult