Investigațiile medicale periodice și diagnosticul precoce

  • Publicat:
  • Actualizat:
Investigațiile medicale periodice și diagnosticul precoce

Sănătatea este cel mai frumos dar cu care ne naștem și de care trebuie să ne îngrijim pe tot parcursul vieții. Însă, de multe ori, în contextul unor activități solicitante și a unui stil de viață neadecvat, menținerea unei stări de sănătate optime poate fi o adevărată provocare.

Studiile au arătat că cele mai multe dintre bolile cronice netransmisibile pot fi prevenite, iar numeroase decese ar putea fi evitate dacă afecțiunile în cauză ar fi diagnosticate precoce și tratate corespunzător. Prin urmare, prevenția și diagnosticul precoce au un rol esențial.

Apariția diverselor afecțiuni cronice este favorizată de o serie de factori de risc. Astfel, se recomandă pe cât posibil evitarea sau limitarea principalilor factori de risc:

  • Fumatul – crește riscul pentru afecțiuni ale inimii, cancer pulmonar și de alte tipuri, diabet zaharat tip 2, precum și riscul de deces prematur;
  • Sedentarismul – este unul dintre factorii care contribuie la apariția obezității și a unor afecțiuni metabolice; pentru a preveni astfel de afecțiuni, se recomandă activitatea fizică regulată, de cel puțin 30 de minute pe zi;
  • Alcoolul – consumul în exces de alcool poate duce la unele afecțiuni, precum hipertensiunea arterială, diferite tipuri de cancer, boli ale inimii și ale ficatului, accident vascular cerebral;
  • Lipsa odihnei și adoptarea unui stil de viață dezorganizat – pot genera afecțiuni metabolice, boli ale inimii, depresie etc.; se recomandă cel puțin șapte ore de somn pe zi;
  • Dieta necorespunzătoare – o alimentație nesănătoasă, dezechilibrată crește riscul de a dezvolta boli ale inimii, diabet zaharat tip 2, dar și alte afecțiuni cronice.

Screeningul este, de asemenea, important în prevenția complicațiilor unor afecțiuni. Astfel, prezentarea periodică la medic și alcătuirea de către specialist a unui plan de investigații medicale sunt esențiale în menținerea unei stări de sănătate optime și pentru recunoașterea promptă a unor îmbolnăviri.

Medicul poate recomanda pacientului o serie de analize de laborator. Cel mai adesea sunt testate glicemia, colesterolul, trigliceridele, hormonii tiroidieni (T3, T4, TSH), creatinina, ureea, transaminazele, bilirubina, calciul, fierul. Însă, în funcție de vârsta și de tabloul clinic al pacientului, pot fi evaluați și alți parametri.

Medicul poate recomanda, de asemenea, și examene imagistice. Acestea au un rol esențial în evaluarea diverselor aparate și sisteme, precum și în identificarea oricăror leziuni. Cel mai frecvent test recomandat este ecografia abdominală, prin care medicul poate obține informații despre ficat, vezica biliară, splină, pancreas, stomac, rinichi, ovare și uter (la femei), prostată (la bărbați), vezica urinară. În funcție de particularitățile clinice ale fiecărui pacient în parte, pot fi indicate și alte teste imagistice mai complexe.

SANADOR vine în întâmpinarea dorinței tale pentru o viață sănătoasă cu o gamă completă de analize de laborator și de investigații clinice în vederea screeningului, diagnosticului precoce și prevenției diferitelor afecțiuni.

Laboratoarele SANADOR sunt dotate cu tehnologii performante, care respectă ghidurile și standardele internaționale, în vederea obținerii unor rezultate corecte și a stabilirii unui diagnostic exact. De asemenea, pacienții pot beneficia de experiența vastă a medicilor SANADOR, aceștia oferind cele mai bune recomandări medicale pentru fiecare pacient în parte.

Descoperă pachetele promoționale de investigații medicale de la SANADOR și vezi care ți se potrivește cel mai bine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult