Analiza 2 în 1: depistează și elimină fibroamele uterine. Ce alte indicații are histeroscopia, stetoscopul pentru uter

Analiza 2 în 1: depistează și elimină fibroamele uterine. Ce alte indicații are histeroscopia, stetoscopul pentru uter
Sursa foto: Shutterstock

Pentru oameni, uterul este prima lor casă. O evaluare precisă și un tratament eficient sunt esențiale pentru optimizarea condițiilor de implantare și de menținere a unei sarcini, iar histeroscopia rămâne standardul de aur pentru diagnostic și tratament.

O histeroscopie este o procedură neinvazivă utilizată pentru a examina interiorul uterului. Cu ajutorul acesteia pot fi diagnosticate, dar și tratate diverse afecțiuni, cum ar fi polipii uterini sau fibroamele. De asemenea, poate fi indicată atunci când femeia se confruntă cu menstruație dureroasă și abundentă.

În ce situații este indicată histeroscopia, ce se întâmplă în timpul procedurii și care sunt riscurile acestei investigații ne spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Când poate fi efectuată histeroscopia

Potrivit medicului, o histeroscopie poate fi utilizată în vederea:

  • investigării unor simptome sau probleme cum ar fi menstruații abundente, sângerări vaginale neobișnuite, sângerări postmenopauză, dureri pelviene, avorturi spontane repetate sau dificultăți în obținerea unei sarcini;
  • diagnosticării unor afecțiuni precum fibroamele și polipii (excrescențe necanceroase în uter);
  • tratării afecțiunilor și diferitelor probleme, cum ar fi îndepărtarea fibroamelor, a polipilor, a dispozitivelor intrauterine (sterilet) deplasate și a aderențelor intrauterine (țesut cicatricial care cauzează absența menstruației și fertilitate redusă).

Ce se întâmplă în timpul unei histeroscopii

O histeroscopie se efectuează, de obicei, în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi. Acest lucru înseamnă că nu este necesară internarea și rămânerea peste noapte în spital.

Se efectuează cu ajutorul unui histeroscop, care este un telescop îngust prevăzut la capăt cu o sursă de lumină și o cameră. Imaginile obținute cu acesta sunt trimise pe un monitor, astfel încât medicul să poată vedea interiorul uterului. Histeroscopul este introdus în uter prin vagin și colul uterin (intrarea în uter), ceea ce înseamnă că este o metodă neinvazivă, nefiind necesară vreo incizie.

Pentru efectuarea acestei proceduri cel mai probabil nu este necesar să se apeleze la anestezie generală,  ci doar locală. Anestezia generală este folosită doar dacă se aplică un tratament în timpul procedurii sau dacă pacienta o solicită, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Histeroscopia poate dura până la 30 de minute în total, deși este posibil să dureze doar 5-10 minute dacă este efectuată doar pentru a diagnostica o afecțiune sau pentru a investiga simptomele.

Riscurile unei histeroscopii

O histeroscopie este, în general, foarte sigură, dar, ca orice procedură, există un mic risc de complicații. Riscul este mai mare pentru femeile care urmează un tratament în timpul unei histeroscopii. Potrivit specialistului, unele dintre principalele riscuri asociate cu o histeroscopie sunt:

  • deteriorarea accidentală a uterului (acest lucru este neobișnuit; poate necesita tratament cu antibiotice în spital sau, în cazuri rare, o altă operație pentru a-l repara);
  • deteriorarea accidentală a colului uterin (tot un lucru rar întâlnit și care poate fi ușor de remediat);
  • sângerare excesivă în timpul operației sau după (poate apărea dacă pacienta a fost tratată sub anestezie generală, dar este tratabilă);
  • infecție a uterului (poate provoca scurgeri vaginale urât mirositoare, febră și sângerări abundente; de obicei, poate fi tratată cu antibioterapie);
  • senzație de leșin (afectează una din 200 de femei cărora li se efectuează o histeroscopie fără anestezie sau doar cu anestezie locală).

O histeroscopie va fi efectuată numai dacă medicul va considera că beneficiile depășesc riscurile. Desigur, există și alte investigații prin care uterul poate fi examinat, ca de exemplu ecografia pelvină sau biopsia endometrială, dar acestea nu oferă la fel de multe informații și nu pot fi folosite pentru a trata problemele în același mod ca o histeroscopie.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult