Dr. Ahmad Alqadi, despre leziunile de menisc: Mulți pacienți „fug” de consultul de specialitate, de frică. Li se pare dureros și aleg de multe ori, paradoxal, să rămână cu o durere ascuțită, continuă și intensă

Ce semne dau leziunile de menisc, din ce cauză apar, cum se tratează și ce putem face pentru a le preveni - explică Dr. Ahmad Alqadi, medic specialist ortopedie-traumatologie.
Dr. Ahmad Alqadi, despre leziunile de menisc: Mulți pacienți „fug” de consultul de specialitate, de frică. Li se pare dureros și aleg de multe ori, paradoxal, să rămână cu o durere ascuțită, continuă și intensă

Durerea puternică de genunchi însoțită de trosnituri este primul semnal de alarmă în leziunile de menisc. Din păcate, unii pacienți amână vizita la medicul ortoped și asta doar agravează situația, făcând tratamentul mult mai complex. 

Ce alte semne dau leziunile de menisc, care sunt cauzele și factorii de risc, dar și metodele de tratament și prevenție ne spune pe larg Dr. Ahmad Alqadi – medic specialist ortopedie-traumatologie, chirurgie ortopedică și artroscopică.

Leziunile de menisc – cauze și factori de risc

CSID: Ce este meniscul, care este rolul lui și ce tipuri de activități sau factori de risc predispun la apariția leziunilor acestuia?

Dr. Ahmad Alqadi: La nivelul genunchiului nostru se regăsesc trei oase: tibia, femurul și rotula.

Meniscul este situat între femur și tibie, iar rolul său este acela de a oferi protecție genunchiului nostru. Mai exact, meniscul este un cartilaj de care depinde toată stabilitatea genunchiului.

Când acesta este afectat, sănătatea picioarelor este în pericol, iar pacientul își pierde mobilitatea și stabilitatea, în egală măsură. De asemenea, genunchiul devine mult mai sensibil, iar leziunile pot duce pacientul în imposibilitatea de a mai putea executa activități simple, zilnice.

Leziunile pot fi de două feluri: netraumatice care apar odată cu înaintarea în vârstă și se întâlnesc frecvent la pacienții trecuți de 50-60 de ani –  și traumatice, acestea fiind cel mai des întâlnite. Acestea afectează persoanele care practică sport, mai ales activități fizice care solicită genunchiul. În această categorie pot intra sporturile de contact care implică răsuciri bruște.

Totuși, acest lucru se aplică și în cazul celor care nu sunt atât de activi. O singură mișcare greșită care solicită genunchiul prea mult poate să provoace leziuni la nivelul meniscului. Pe lângă acestea, există și anumite boli autoimune sau inflamatorii care pot cauza leziuni la nivelul acestei zone, dintre care: artroza, condropatia femuro-tibială sau deviațiile de ax ale genunchiului (Genu Varum sau Genu Valgum).

Ce simptome apar când ai o leziune de menisc

CSID: Cum ne dăm seama că e posibil să ne confruntăm cu o leziune de menisc, ce simptome apar cel mai frecvent?

Dr. Ahmad Alqadi: În primul rând, vreau să punctez faptul că ruptura de menisc se numără printre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului care poate să apară la orice persoană, indiferent de vârstă sau sex. Cu toate acestea, sportivii și persoanele mai în vârstă se află în categoria cu risc ridicat.

Simptomele sunt greu de ignorat. Durerea este primul simptom care apare. Nu este o durere surdă, ci una ascuțită, continuă, care se manifestă sub diferite forme. Poate să fie durerea articulară cu blocajul extensiei, durere pe interlinia articulară însoțită de cracmente sau clicuri (trosnituri).

Cu excepția durerii, apare și inflamația. Toate aceste simptome duc pacientul în imposibilitatea de a utiliza genunchiul la activități simple precum urcatul sau coborâtul scărilor. Genunchiul devine instabil și senzația pe care o resimte pacientul este de blocaj sau rigiditate accentuată.

CSID: Ce facem mai departe, dacă avem astfel de simptome? La ce medic trebuie să ne programăm pentru un consult și un diagnostic clar? Precizați, vă rugăm, și eventuale investigații imagistice pe care le-ar putea recomanda specialistul.

Dr. Ahmad Alqadi: Dacă pacientul resimte durere și o senzație de pocnituri sau trosnituri la nivelul genunchiului, primul pas este să contacteze un medic ortoped.

Cu cât pacientul va amâna mai mult consultul, cu atât crește riscul de complicații. Medicul ortoped este singurul care poate pune un diagnostic și poate stabili un tratament corect, în urma unei examinări clinice și a anamnezei pacientului. Pentru asta, este nevoie și de investigații imagistice precum radiografii și RMN.

Este foarte interesant că mulți pacienți „fug” de consultul de specialitate, de frică. Li se pare dureros și aleg de multe ori, paradoxal, să rămână cu o durere ascuțită, continuă și intensă.

Medicul este prietenul pacientului, nu dușmanul acestuia. E acolo să ajute și să elimine durerea și riscurile.

Când și cum pot fi tratate leziunile de menisc fără operație

CSID: Pot fi vindecate leziunile de menisc fără operație? Dacă da, care sunt aceste tipuri de leziuni și soluțiile nonchirurgicale?

Dr. Ahmad Alqadi: Este o întrebare pe care o primesc foarte des de la pacienții mei care se confruntă cu această afecțiune. Răspunsul este da. Există situații în care ruptura de menisc nu necesită intervenție chirurgicală și pot alege un tratament conservator pentru pacientul respectiv.

Însă acest tip de tratament este indicat doar în cazul unui genunchi stabil și cu mobilitate păstrată sau în cazul unei rupturi de dimensiuni mici, situată în porțiunea externă a meniscului.

Astfel, în aceste situații eu recomand următoarele lucruri:

  • repaus
  • gheață
  • compresie (fașă elastică)
  • elevare (ridicarea membrului inferior afectat)
  • antiinflamatoare și antalgice
  • program de fizio-kinetoterapie pe care pacientul trebuie să-l respecte cu sfințenie

Cum se repară chirurgical ruptura de menisc

CSID: Când se impune tratamentul chirurgical pentru leziunile de menisc și în ce constă acesta? Există mai multe variante chirurgicale în funcție de gradul de afectare a meniscului sau vârsta pacientului?

Dr. Ahmad Alqadi: În primul rând, vreau ca oamenii să rețină faptul că ruptura de menisc necesită tratament imediat. Orice zi de amânare este un pericol pentru pacient.

Tratamentul chirurgical se impune atunci când ne confruntăm cu o ruptură puternică de menisc care, în anumite situații, necesită chiar înlocuirea meniscului natural cu unul artificial. Cu toate acestea, astfel de situații se impun mai rar.

De regulă, principalele intervenții chirurgicale în cazul unei rupturi de menisc pot fi:

  • Sutura de menisc (presupune curățarea zonei de ruptură de țesut cicatricial și poziționarea meniscului rupt la locul lui cu ajutorul unor ancore sau suturi)
  • Meniscectomia parțială (se execută două incizii mici pe fiecare parte a tendonului patelar, meniscul rupt este ajustat cu grijă pentru a îndepărta orice fragment care s-ar putea prinde în articulație și ar putea provoca leziuni – această intervenție presupune păstrarea meniscului într-o proporție cât mai mare)
  • Meniscectomia totală a segmentului afectat (presupune îndepărtarea chirurgicală a întregului menisc)
  • Transplantul de menisc artificial (presupune înlocuirea meniscului natural cu unul artificial)

Bineînțeles că vârsta pacientului și gradul de afectare al meniscului sunt două aspecte foarte importante de care țin cont întotdeauna atunci când aleg un anumit tip de intervenție chirurgicală pentru pacient.

Sutura de menisc – ce presupune, cât durează recuperarea

CSID: Descrieți puțin în ce constă sutura de menisc: pregătire preoperatorie, anestezie, intervenția propriu-zisă, recomandări postoperatorii, timp de recuperare, șanse de reușită, revenirea la activitate fizică susținută.

Dr. Ahmad Alqadi: Mai întâi de toate, fiecare pacient trebuie să facă analize înainte de intervenția chirurgicală. Pentru sutura de menisc, tehnica chirurgicală folosită este artroscopică și presupune curățarea zonei afectate de țesut cicatricial. Ulterior, poziționez meniscul rupt la locul lui cu ajutorul unor ancore sau suturi.

Tipul de anestezie folosit diferă. În unele cazuri, este anestezie generală, în altele este rahianestezie.

Cu cât meniscul este tratat mai repede după leziuni acute, cu atât șansa de reușită este mai mare. Rupturile sau leziunile în zona roșie a meniscului au șanse mai mari de vindecare după sutură. Dacă leziunea de menisc este asociată cu o ruptură de ligament încrucișat anterior, este ideal ca cele două să fie executate în aceeași intervenție pentru șanse cât mai mari de reușită și pentru o recuperare cât mai ușoară.

Recuperarea este mai lentă, iar mobilizarea genunchiului este limitată la 0-90 de grade în primele 4 săptămâni de la operație. Pacienții mei încep sprijinul parțial la 3 săptămâni, iar sprijinul total îl pot atinge abia după 6 săptămâni de la intervenție.

După 4, chiar 5 luni de la operație, pacientul se poate reîntoarce la activitățile sportive.

Ce riști dacă amâni tratamentul leziunilor de menisc

CSID: Ce complicații apar dacă amânăm vizita la medic pentru un tratament corespunzător?

Dr. Ahmad Alqadi: Complicațiile sunt multiple, iar riscurile ridicate dacă ruptura nu este corectată la timp. De exemplu, o bucată de menisc s-ar putea desprinde și s-ar putea deplasa în articulație, provocând blocarea genunchiului. Astfel, pacientul nu ar mai putea efectua nici flexia, nici extensia completă a genunchiului.

Voi continua să vă răspund la această întrebare printr-un exemplu al unui pacient pe care l-am tratat de curând. Cazul său demonstrează tuturor cât de important este să vii la timp la un consult de specialitate și ce consecințe grave poate avea amânarea acesteia. De multe ori, patologiile care pot fi tratate non-invaziv ajung în timp să necesite intervenții chirurgicale dacă pacientul nu se prezintă la o consultație în cel mai scurt timp posibil.

Am tratat în urmă cu puțin timp o pacientă în vârstă de 40 de ani care suferea de o ruptură de menisc. Timp de 8 ani s-a confruntat cu dureri, însă nu a apelat la niciun specialist în toată această perioadă. Pentru că a așteptat o perioadă lungă de timp, ruptura de menisc nu a putut fi suturată (cusută), motiv pentru care am ales meniscectomia parțială.

Dacă venea la timp pentru operație, meniscul său putea fi cusut, fără să fiu nevoit să apelez la meniscectomia parțială. Pe scurt, nu aș fi fost nevoit să scot o parte din menisc.

În concluzie, nu amânați niciodată consultațiile medicale. Și asta pentru că o afecțiune care nu pare chiar atât de serioasă la început, odată cu trecerea timpului, se poate agrava și poate avea urmări neplăcute.

Cum pot fi prevenite leziunile de menisc

CSID: Există anumite măsuri pe care le putem lua pentru a preveni leziunile de menisc?

Dr. Ahmad Alqadi: Din păcate, rupturile de menisc sunt destul de greu de prevenit deoarece ele sunt rezultatul unui accident pe care nu avem cum să îl prevenim.

Cu toate acestea, există câteva lucruri destul de simple pe care le puteți face pentru a reduce riscurile. Purtarea încălțămintei corecte este un factor foarte important. O pereche de pantofi corect aleasă este foarte importantă atunci când faceți activități sportive de exemplu.

Un singur pas greșit poate însemna ruptura meniscului. Dacă în momentul în care purtăm încălțări neadecvate apar dureri, inflamații sau deformări ale piciorului, este clar că piciorul nostru ne anunță că nu se simte confortabil.

Mare atenție la mișcările pe care le efectuați. Orice mișcare bruscă ce suprasolicită articulația și tendoanele poate duce la ruptură de menisc.

De asemenea, a începe o activitate sportivă fără o încălzire prealabilă este la fel de periculos, mai ales dacă vorbim de sporturi practicate ca hobby, nu la nivel profesionist. Mușchii și toate elementele aparatului locomotor au nevoie de încălzire înainte de a depune efort fizic susținut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ahmad Alqadi - Medic primar în Ortopedie și Traumatologie
Dr. Ahmad Alqadi este medic primar în Ortopedie și Traumatologie. Este de asemenea specializat în chirurgia artroscopică minim-invazivă (în special a genunchiului), chirurgia fracturilor și traumatologia sportivă. Este totodată membru în cadrul: Societății Române de Artroscopie și Traumatologie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult