Baia în mare – beneficii pe toate planurile! Cum te pune pe picioare un concediu la mare

An de an, marea ne cheamă la ea… și avem toate motivele să onorăm această invitație!
  • Publicat:
Baia în mare – beneficii pe toate planurile! Cum te pune pe picioare un concediu la mare
Foto: Shutterstock

Un corp mai ferm, alungarea durerilor fizice și psihice, efecte anxiolitice garantate. Sunt doar câteva dintre beneficiile scăldatului în apa rece a mării. Și de ce nu ai profita și tu, mai ales acum când e vară?

Specialiștii în balneologie susțin că băile regulate în apă sărată, mai ales dimineața și seara, întăresc imunitatea, diminuează durerile articulare, dar și nivelul de stres cu care ne confruntăm.

Față în față cu căldura estivală, plajele sunt luate cu asalt. Motivul e cât se poate de clar. Apa e singura care mai poate domoli dogoarea arșiței, iar curajul de a începe acțiunea de îmbăiere cât mai de dimineață are avantajele sale. Atât pe plan fizic, cât și psihic. Curios să le afli? Iată ce beneficii îți oferă îmbăierea în apă rece de mare.

Îmbunătățește circulația sângelui

La fel ca oricare activitate fizică, înotul stimulează sistemul cardiovascular și face ca inima să fie mai rezistentă. De altfel, efectele benefice apar încă de la simpla scufundare a picioarelor în apă sărată.

„Mersul în apă rece, sărată, stimulează mușchii coapselor, ai gambelor, dar totodată activează circulația sangvină, ameliorând returul venos”, ne explică medicul balneolog Carmen Oproiu.

Altfel spus, imersia completă în apă rece a mării ajută cumva la stimularea musculară a arterelor, deoarece în contact cu apa rece vasele sangvine se strâng și corpul dirijează sângele spre organele vitale. Este ceea ce se numește vasoconstricție. Pe când, atunci când ieșim din apă, se întâmplă exact fenomenul invers, vasodilatație – creșterea debitului sanguin.

Contribuie la arderea caloriilor

„Atunci când corpul plonjează în apă rece, el își solicită toți mușchii ca să lupte împotriva pierderii de căldură”, explică medicul.

Rezultatul? Organismul consumă mai multă energie, deci apelează la rezervele de grăsime și arde mai multe calorii.

Stimulează imunitatea

Contactul cu apa rece și expunerea la frig ajută și stimulează sistemul imunitar. Totodată, prezența nenumăratelor microorganisme din mediul marin joacă un important rol de protecție.

De ce? E simplu! Când ne expunem corpul acestei diversități, sistemul imunitar se obișnuiește mai ușor cu alte bacterii și microorganisme.

Apa rece ridică moralul

Ușorul șoc termic provocat de îmbăierea în apă rece permite sinteza diferiților neutrotransmițători, proces în urma căruia se eliberează endorfine, cunoscute și sub numele de hormonii fericirii, precum și serotonină și dopamină. O acțiune atât de simplă, dar cu atât de multe beneficii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult