În sarcină, femeia trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății orale. Schimbările de ordin hormonal și ale stilului de viață își pun amprenta asupra sănătății dinților și a gingiilor femeilor gravide, fiind mult mai predispuse la inflamații.
Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce trebuie să ținem cont pentru a avea o dantură sănătoasă în timpul sarcinii.
Sarcina poate fi o perioadă foarte delicată în viața unei femei, în care pot apărea diverse provocări de ordin medical. În cele nouă luni de sarcină, este necesară monitorizarea medicală atât pentru sănătatea fătului, cât și a mamei.
Igiena orală este, de asemenea, deosebit de importantă, mai ales în contextul schimbărilor hormonale care vor apărea pe parcursul gestației.
Modificările hormonale au impact în sfera orală, mai ales la nivelul gingiilor, care vor avea tendința să se inflameze frecvent. Acest simptom, netratat, poate afecta inclusiv sarcina și starea de sănătate a fătului.
Nici măcar grețurile nu trebuie să împiedice bunele obiceiuri de igienă orală. Dacă se remarcă o repulsie față de pasta de dinți, se poate schimba aroma acesteia, alegând ceea ce este confortabil, nicidecum să se renunțe la curățarea dinților de teama vărsăturilor, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
În primul rând, din toate punctele de vedere, este de dorit să plănuim sarcina pe cât posibil, începând de la testele de sânge și analizele indicate a fi făcute pre-sarcină și terminând cu îngrijirea sănătății dinților și a cavității orale.
„Este recomandat ca, înainte de a rămâne însărcinată, orice pacientă să se adreseze medicului ei stomatolog, anunțându-și intenția pentru a trata din timp orice probleme existente sau cu potențial de a se acutiza pe parcursul următorului an. Mai ales având în vedere că, pe perioada sarcinii, există destul de multe restricții în ceea ce privește tratamentele dentare și mai ales anestezia și examenele radiologice”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
De asemenea, este de dorit să se facă și o igienizare profesională pentru a diminua simptomele de inflamație gingivală menționate anterior.
„Odată ce sarcina a fost confirmată sau este suspectată, e foarte important să precizați medicului dentist acest aspect, astfel încât el să poată să adapteze tratamentele la starea de sarcină. În principiu, în sarcină se pot face igienizări și se pot rezolva urgențe dacă, din păcate, este cazul. În rest, orice procedură care nu este neapărat necesară va fi amânată până după naștere. Tocmai acesta este motivul pentru care recomand să rezolvăm totul înainte”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.