Dieta mediteraneană, ideală pentru menținerea siluetei

Între atât de multe opțiuni existente, dieta mediterană pare a fi cel mai ușor de urmat și cea mai eficientă pe termen lung.
  • Publicat:
Dieta mediteraneană, ideală pentru menținerea siluetei
Foto: freepik / Dieta mediteraneană, ideală pentru menținerea siluetei

Persoanele care vor să slăbească sau să își mențină silueta existentă sunt mereu în căutarea dietelor cu care să obțină rezultatele dorite, dar să se simtă și bine urmându-le. Între atât de multe opțiuni existente, dieta mediterană pare a fi cel mai ușor de urmat și cea mai eficientă pe termen lung, spune nutriționistul italian Gianluca Mech. 
 
„Dieta mediteraneană ne ajută să ne menținem într-o formă fizică de zile mari, și reprezintă și o sursă foarte bună de vitamine și nutrienți, pentru că include consumul a foarte multe legume. Acestea sunt bogate în săruri minerale, vitamine și sărace în calorii. În plus, conțin fibre despre care știm că sunt extrem de importante pentru sănătate și, mai mult decât atât, ne oferă senzația de sațietate. La baza acestui tip de dietă stau mai întâi legumele, iar apoi uleiul de măsline, în cantități limitate”, declară nutriționistul.

Carbohidrați buni, fibre, proteine și grăsimi sănătoas

„Pentru a slăbi, trebuie să consumăm mai puține calorii decât consumă organismul nostru în mod normal. Ceea ce este însă cu adevărat important este să le consumăm pe acelea corecte, cele care ne hrănesc și ne oferă sațietate. Carbohidrații, spre exemplu, sunt lenți. Ce înseamnă acest lucru? Trec lent din stomac în sânge, fără să influențeze prea mult glicemia. Vorbesc aici, bineînțeles, despre carbohidrații buni, cum ar fi quinoa, ovăz, fructe, etc. Avem de asemenea nevoie de vitamine, proteine și grăsimi bune. Putem astfel să consumăm mazăre, linte, năut, semințe și nuci (bogate în Omega 3), avocado, piept de pui, castraveți care sunt bogați în apă și ajută mult la hidratarea oganismului”, adaugă nutriționistul.

Alimente incluse în dieta mediteraneană

Quinoa

O cană de aproximativ 185 de grame de quinoa conține 8-9 grame de proteine. Quinoa este o sursă excelentă de proteine ce conține toți aminoacizii esențiali pentru sănătate. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, care stau la baza formării mușchilor, oaselor, pielii și sângelui. E important să știm că acești aminoacizi esențiali nu sunt produși în mod natural de corpul nostru, ci trebuie incluși în alimentație. Quinoa îi conține pe toți.

Ovăz

Ca parte a unei diete echilibrate, fulgii de ovăz pot fi un instrument excelent de slăbit. Conținutul de fibre și proteine din ovăz poate spori sațietatea. Doar ½ cană de ovăz negătit conține cel puțin 4 grame de fibre și doar 150 de calorii. Nu numai că fibrele solubile din ovăz ajută la reducerea colesterolului LDL, dar contribuie și la pierderea în greutate, explică nutriționistul.

Mazăre

Mazărea este un aliment pe care ne putem baza pentru a obține proteina de care organismul are nevoie. O sursă bună de vitamine C și E, zinc și alți antioxidanți care întăresc sistemul imunitar. Alți nutrienți, cum ar fi vitaminele A și B și cumestrolul, ajută la reducerea inflamației și la reducerea riscului de afecțiuni cronice, inclusiv diabet, boli de inimă și artrită.

Linte

Lintea este bogată în fibre, folați și potasiu, ceea ce o face să ajute la buna funcționare a inimii, la reglarea tensiuni arteriale și a colesterolului. Conține fier și vitamina B1, oferindu-ne energia de care avem nevoie zilnic.

Năut

Fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, năutul are numeroase beneficii pentru sănătate. Ne ajută să ne menținem greutatea în parametri normali, îmbunătățește digestia și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar. În plus, este bogat în proteine și e astfel un foarte bun înlocuitor al cărnii, mai spune Gianluca Mech.

Nuci și semințe

Nucile și semințele conțin grăsimi sănătoase și este recomandat să le includem în dieta de zi cu zi. Migdale, nuci pecan, nuci simple sau fistic sunt doar câteva variante. Trebuie să le consumați crude și nu în exces!

Avocado

Avocado este un fruct bogat în fibre, dintre care 25% sunt solubile. Acestea sunt necesare pentru buna funcționare a organismului. Reglează tranzitul intestinal și reduc senzația neplăcută de balonare. Recomand consumul de avocado la fiecare masă. Fie pe un toast dimineața, fie într-o salată la prânz sau seara.

Piept de pui

Pieptul de pui reprezintă o foarte bună sursă de proteine slabe. Conține de asemenea vitamina B, vitamina D, calciu, fier, zinc, vitamina A și vitamina C. Îl putem consuma fiert, pregătit la cuptor sau pe grătar, ideal în combinație cu salate de sezon.

Castraveți

Antioxidanții precum beta-carotenul din castraveți pot ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism, care dăunează celulelor și pot duce la apariția multor afecțiuni grave. De asemenea, castraveții au un conținut scăzut de calorii și conțin o cantitate mare de apă și fibre solubile, făcându-i ideali pentru hidratarea organismului și pierderea în greutate, declară nutriționistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News