O relație sănătoasă este o relație care, în primul rând nu e toxică. E o relație în care te simți respectat, te simți văzut, auzit și important. Simți că emoțiile și sentimentele tale contează, nu ești controlat, manipulat, nu ți se cere să îți lași la o parte propriile nevoi și dorințe pentru a le împlini pe acelea ale partenerului. O relație sănătoasă are la bază respect, parteneriat real, afecțiune și disponibilitate emoțională. Iată câteva ide ice te pot ajuta să fii partener într-o relație sănătoasă!
Creați o conexiune emoțională puternică
Conexiunea emoțională este, poate, cel mai important pas într-o relație sănătoasă. A fi conectat emoțional la celălalt înseamnă să fii empatic, să poți să îi fii alături, să îi validezi emoțiile și sentimentele, să te pui, umva “în papucii” lui. Însă, pentru a putea face acest lucru e important să poți fi disponibil emoțional, să ai capacitatea să te conectezi profund emoțional.
Fiți vulnerabili unul cu celălalt
Vulnerabilitatea – și într-o relație, dar și în general – este un act de curaj, nu de slăbiciune. Cei care își permit să fie vulnerabili o fac asumându-și că pot fi răniți. Dar știu că, în lipsa vulnerabilității, nu se poate crea acea conexiune emoțională de care vorbeam mai sus.
Gestionați conflictul în moduri sănătoase
Orice cuplu – inclusiv cuplurile de succes, cele care au o bază sănătoasă – au dezacorduri sau conflicte. Diferă, însă, modalitatea în care acestea sunt gestionate. A nu lua lucrurile personal, a nu crede că celălalt vrea “să își bată joc de tine”, a încerca să afli ce l-a determinat pe partener să acționeze într-un anumit fel, a-i asculta opinia și punctul de vedere al partenerului, a fi deschis la opinia acestuia, acestea sunt modalități constructive de gestionare a unui dezacord.
Rezolvați problemele ca o echipă
Și în cazul relațiilor personale, ca și în cazul celor colegiale, a rezolva problemele ca o echipă înseamnă să reușești să delegi, să îți asumi responsabilitatea faptelor tale, să ai așteptări realiste de la celălalt.
Vorbiți și munciți pentru idealurile comune și individuale
O relație sănătoasă se bazează pe idealuri comune. E important ca ambii parteneri “să tragă la aceeași căruță”, să își dorească aceleași lucruri în viitorul lor. Însă, în aceeași măsură, un cuplu are nevoie de idealurile individuale – acele obiective care îi aduc plăcere și satidfacție lui personal, ca individ.
Fiți sinceri și nu vă clădiți relația pe minciuni
Sinceritatea – cu privire la valori, principii, obiective, la viață în general – este pentru o relație ca un stâlp pentru o casă. Minciunile au “picioare scurte” și erodează foarte mult încrederea.