Ce să mănânci după ce ai suferit o toxiinfecție alimentară

Cu siguranță ai trecut cel puțin o dată în viață prin situația de a lua un virus la stomac sau să te confrunți cu o toxiinfecție alimentară.
  • Publicat:
Ce să mănânci după ce ai suferit o toxiinfecție alimentară
Foto: shutterstock / Ce să mănânci după ce ai suferit o toxiinfecție alimentară

Cu siguranță ai trecut cel puțin o dată în viață prin situația de a lua un virus la stomac sau să te confrunți cu o toxiinfecție alimentară, moment în care te simți slăbită, corpul îți tremură și simți că nu ești deloc pregătit să mănânci. Important este să știi ce să mănânci după un astfel de episod pentru a te putea simți din nou om, și pentru a nu exacerba durerea.

Pentru început, stai la distanță de cafea, pentru că aceasta poate înrăutăți anumite simptome. Ideal este să eviți și consumu de alcool și să te concentrezi pe consumul de alimente și băuturi care să te hidrateze. Alimentele acide precum roșiile, de exemplu, sau alimentele picante pot înrăutăți durerile de stomac și stările de greață.

Ce să mănânci după o toxiinfecție alimentară

Alimente fără gust

Dacă ți se pare complicat să alegi alimentele pe care să le consumi după o „răceală la stomac” sau toxiinfecție alimentară, află că mulți experți în sănătate recomandă dieta BRAT, alcătuită din banane, orez, sos de mere și toast. Ideal este să optezi pentru alimente fără gust și ușoare pentru a putea reveni la mâncărurile favorite. Înainte de a reveni pe „teritoriul alimentar solid” ai nevoie de multe fluide în corp pentru a reechilibra nivelul de electroliți, dar și digestia. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla după o toxiinfecție alimentară sau o răceală la stomac este deshidratarea. Supele, smoothieurile și fructele și legumele dense în apă (ex. castraveții și pepenele) sunt o modalitate excelentă de rehidratare.

Apa de cocos

Apa de cocos este alternativa excelentă a băuturilor dulci, mai ales după o răceală la stomac. Aceasta conține potasiu, dar și sodiu, magneziu și fosfor.

Iaurt

Odată ce începi să te simți mai bine poți încerca să consumi iaurt și kefir, mai ales că cele două sunt benefice pentru bacteriile intestinale, în special după disconfortul produs la nivelul tractului gastrointestinal

Alimente fermentate

Odată ce reușești să tolerezi lichidele și alimentele ușoare, încearcă să consumi alimente bogate în probiotice, cel puțin o dată pe zi. Pe lângă iaurt și kefir, poți încerca miso, kimchee sau varză murată. De asemenea, ceaiul kombucha este și el o alegere excelentă. Nu îți plac alimentele fermentate? Optează pentru suplimentele probiotice, dar înainte de asta stai de vorbă cu medicul și urmărește recomandările lui.

Smoothieuri

Cel mai probabil nu vei fi pregătit pentru o masă copioasă, iar dacă mai ai și intoleranță la lactoză, indicat ar fi să consumi un smoothie fără produse lactate. Poți opta pentru ingrediente precum laptele de soia, fructe și unt de arahide.

Supă de pui

Supa de pui este ideală după „răceala la stomac”. Acest remediu fărcut acasă recalibrează organismul și te poți bucura atât de fluide pentru a te hidrata, cât și de proteine și carbohidrați. Nu uita de toast!

Proteină slabă

Pentru a nu-ți supăra stomacul important este să-ți prioritizezi alimentele astfel încât să te refaci complet. Consumă proteină slabă și alimente bogate în proteină, reduse în calorii, colesterol și grăsimi. Ouăle, de exemplu, sunt o alegere excelentă și conțin atât proteine, cât și nutrienți care te ajută să te reechilibrezi nutrițional. Dacă ouăle nu sunt pe placul tău, poți opta pentru carne de pui sau piept de curcan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult