Probleme cu fierea? Iată ce alimente sunt de evitat și ceaiuri naturiste ajută

Dr. Laura Panait atrage atenția pacienților cu probleme cu colecistul că alcoolul lenevește fierea (cunoscută și sub denumirea de bilă sau colecist).
  • Publicat:
Probleme cu fierea? Iată ce alimente sunt de evitat și ceaiuri naturiste ajută
Dr Laura Panait, medic de familie, foto arhivă

O bună parte din pacienții care au probleme de sănătate din cauza colecistului sau în termini populari bila sau fiere pot ține sub control afecțiunea dacă respectă reguli ce ține se stilul de sănătate și dar și de alimentație. Am aflat principalele reguli ce țin de mișcare, odihnă dar și de regimul alimentar, alcool de la dr. Laura Panait, medic de familie specializat în ultrasonografie generalizată.

 

CSÎD: Ce tratamente naturiste sunt de ajutor în cazul persoanelor cu probleme cu bila?

Dr. Laura Panait: Pacientul cu această afecțiune trebuie să respecte câteva reguli de bază: mese regulate cu alimente ușoare, plimbări în aer liber (evită sedentarismul!).

Ceaiul de gălbenele, ceaiul de levănțică sunt de ajutor în cazul pacienților cu probleme de bilă

CSÎD: Ce ceaiuri se recomandă în cazul pacienților care au probleme de sănătate din cauzei bilei, fierei sau a colecistului cum este denumit corect?

 Dr. Laura Panait: Sunt multe plante cu rol terapeutic în diskinezia biliară.

În funcție de tipul diskineziei se pot consuma ceaiuri și preparate pe bază de plante (dintre cele mai cunoscute) astfel:

  • Diskinezia hipotonă sau atonă („colecist leneș”): cicoare, gălbenele, levănțică, crușin
  • Diskinezia hipertonă: sunătoare, cimbru, cimbrișor, coada șoricelului, măceșe, mentă, roiniță, rostopască, păpădie.

 De ce alcoolul nu ajută bila să funcționeze corect?

CSÎD: Ce efecte are consumul excesiv de alcool asupra bilei leneșe?

Dr. Laura Panait: Alcoolul, ca și alimentele bogate în grăsimi, „lenevesc” bila. Astfel, bila nu se mai excretă, digestia lipidelor/grăsimilor nu mai are loc și apar simptomele descrise .

Așa se explică cazuistica bogată în timpul sărbătorilor și după evenimentele unde are loc consumul de alcool.

Fumatul, alcoolul, carnea grasă sunt de evitat

CSÎD: Ce alimente sunt de evitat?

Dr. Laura Panait: Se evită:

alimentele „grele”, bogate în grăsimi

legumele precum: fasole, linte, mazăre, vinete (tot ce este sub formă de boabe sau conțin semințe), ciuperci, ardei iute, ridichi, ceapă, usturoi

carne grasă: pește gras (hering, somn, nisetru, etc), icre, fructele de mare, vânat, porc, rață, gâscă, mezeluri

ouă prăjite

grăsimi concentrate (untură, slănină)

fructe: nuci, migdale, alune

pâinea proaspătă

băuturi alcoolice, cafea

se evită fumatul

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult