Dacă ești în căutarea unei modalități simple și rapide de a transforma mesele într-o variant mai sănătoasă, poate că este timpul să-ți îndrepți atenția către un anumit tip de carne. Sau, mai degrabă, către o alternativă vegetală. Nu numai că te ajută să renunți la produsele de origine animală, dar studiile sugerează că cele mai sănătoase opțiuni nu sunt cele de proveniență animală.
În urma unui studiu publicat în jurnalul Future Foods, o echipă de cercetători de la Universitatea din Bath a analizat 43 de studii concentrate pe alternativele vegetale de carne, dar și de produse lactate. Descoperirile arată că în urma consumului de carne vegetală creșterea masei musculare și scăderea în greutate erau două obiective care puteau fi ușor de atins, iar asta datorită conținutului de aminoacizi, vitamine și antioxidanți.
Mai mult, alternativele vegetale ajută la reducerea colesterolului și oferă beneficii pentru tractul gastrointestinal.
Proteina animală este o sursă de grăsimi saturate, un factor pentru bolile cardiovasculare. Trecerea de la sursele animale la cele vegetale poate reduce consumul de grăsimi saturate, dar și bolile de inimă. Mai mult, carnea vegetală conține multe fibre, în timp ce carnea de origine animală nu conține deloc. Din acest motiv oferă și senzația de sațietate. De asemenea este o sursă care se digeră mai lent.
Dacă plănuiești să incorporezi carnea vegetală în dietă, asigură-te că proteina vegetală se află în primele trei ingrediente de pe etichetă. Nu uita să verifici conținutul de sodiu, pentru că produsele procesate conțin mai multă sare. De asemenea, conținutul de grăsimi este și el esențial. Nu uita că uleiul de palmier și uleiul de cocos sunt uleiuri vegetale bogate în grăsimi saturate. Toate aceste ingrediente trebuie evitate!