Deseori persoanele care se confruntă cu episoade de mâncat emoțional nici nu realizează senzația de foame. Și asta pentru că aceasta nu are timp să se instaleze. Sesiunile de mâncat din cauza emoțiilor puternice pe care nu le pot gestiona pot fi dese, iar foamea practic nu are timp și spațiu pentru a se desfășura.
Lipsa senzației de foame pe parcursul câtorva zile dar nu și a consumului de alimente ar putea fi un semnal de alarmă pentru persoanele care mănâncă pe fond emoțional.
În general cei care își alină tristețea, supărarea, plictiseala sau chiar emoțiile pozitive au rezerve de dulciuri, dar și alte gustări bogate în carbohidrați. Se poate ajunge la o detașare atât de mare față de corp și de momentul prezent încât să nu își mai amintească măcar momentul în care au deschis ușa frigiderului sau au desfăcut ambalajul unui tablete de ciocolată și au mâncat trei sferturi din ea…
Foarte posibil ca persoanele ce mănâncă emoțional să nu aibă mese regulate și nici mese nutritive. De obicei, preferă alimente pline de zahăr și carbohidrați ce oferă rapid o senzație de bine în organism.
Însă acoperirea emoțiilor greu de digerat cu mâncăruri pe plac nu este decât o falsă soluție. Problemele și lipsa de gestionare a emoțiilor rămân la sursă. Chiar dacă acestea au fost camuflate pe moment prin mâncare.
O altă situație în care se pun destul de des consumatorii de mâncare pe fond emoțional este începerea dietelor de slăbire. Din dorința de a pune mai multă ordine în viață, în planul alimentar, încep diete de slăbire. Însă, durează o perioadă să scape de instinctul de a mânca atunci când apar emoții greu de gestionat. Și multe dintre încercările de a urma de o dietă eșuează.