Ce boală periculoasă ascunde tusea care nu trece în 3 săptămâni

Fumătorii au risc dublu de tuberculoză, o boală infecțioasă foarte contagioasă. Care sunt cele 10 semne clare ale bolii
  • Publicat:

Cifrele raportate recent de Organizația Mondială a Sănătății privind tuberculoza, o boală extrem de contagioasă, sunt alarmante. La nivel mondial, la fiecare 20 de secunde se înregistrează un deces provocat de tuberculoză, potrivit tballiance.org. Mai mult, un pacient infectat poate răspândi boala altor 15 persoane în decurs de numai un an.

Ani la rând s-a crezut că tuberculoza poate fi controlată, chiar eradicată, datorită medicamentelor moderne, a serviciilor de sănătate îmbunătăţite şi a condiţiilor de igienă. Ca urmare a pandemiei de COVID-19, însă, pe fondul restricțiilor sanitare și a unui sistem imunitar scăzut, s-a constatat o reapariţie, în toată lumea, a formelor grave de tuberculoză pulmonară, inclusiv dezvoltarea unor forme cu rezistenţă la antibiotice, avertizează dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog.

Cum se transmite și ce simptome dă tuberculoza

Tuberculoza reprezintă o cauză majoră de deces la nivel mondial și constituie o importantă problemă de sănătate publică. Este o boală infecţioasă cronică și contagioasă produsă de bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch.

Citește și: Tuberculoza nu mai poate fi tratată cu un singur antibiotic, sunt necesare patru

Microbii se transmit pe cale respiratorie (prin tuse, strănut, vorbit tare, cântat etc.) și se pot localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân (peste 90% din cazuri), având potențial fatal, dacă boala nu este tratată la timp.

Aspectul cel mai înşelător al tuberculozei pulmonare este reprezentat de evoluţia lentă a bolii, pacientul prezentând simptome similare altor infecții, precum:

  • tusea prelungită, mai mult de 3 săptămâni
  • transpirații nocturne (în timpul nopții)
  • stare subfebrilă (37-38 de grade Celsius)
  • scădere în greutate
  • dificultăți de respirație
  • dureri în piept
  • oboseală
  • slăbiciune
  • lipsa poftei de mâncare
  • simptomele devin mai evidente odată ce tusea este însoţită de expectorarea mucoasă sau purulentă, eventual și cu sânge, urmată şi de deteriorarea semnificativă a stării generale. În acest stadiu, însă, boala este deja avansată.

Citește și: Tusea cu sânge – ce boli grave poate ascunde. Avertismentul medicilor pneumologi

Fumătorii au risc dublu de tuberculoză

Persoanele din grupurile cu risc de îmbolnăvire sunt cele cu imunitatea scăzută a organismului (infecția HIV), dar şi persoanele care suferă de maladii cronice ca hepatită, diabet zaharat şi boli endocrine.

Cu riscuri mai mari să contracteze boala sunt persoanele care trăiesc în medii aglomerate, care muncesc în spitale, adăposturi pentru oamenii străzii, în subterane, cazărmi şi penitenciare.

„În ultimii ani a crescut numărul îmbolnăvirilor în rândurile persoanelor care fac abuz de alcool, care consumă droguri şi lucrează în medii cu umiditate ridicată. Persoanele care fumează prezintă un risc de două ori mai mare decât nefumătorii.

Dacă într-o familie există deja un bolnav cu tuberculoză pulmonară, riscul ca ceilalți membri să contracteze boala este mult mai ridicat”, spune medicul pneumolog.

Citește și: Cum îți distruge fumatul sănătatea ficatului. Aruncă acum țigările, dacă vrei să eviți boli grave!

Tratamentul precoce și vaccinarea BCG previn decesele cauzate de tuberculoză

Pentru a preveni apariția formelor grave de tuberculoză pulmonară, este important să vă adresați cât mai repede posibil medicilor de la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, dacă prezentați tuse de peste 3 săptămâni care nu cedează la medicamentele obișnuite.

Împreună cu tratamentul tuberculozei latente și cel al bolii active, vaccinarea BCG (Bacillus Calmette-Guérin) poate reduce semnificativ incidența tuberculozei.

Citește și: Lista de vaccinuri obligatorii și opționale în România

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca în țările cu incidență crescută a tuberculozei vaccinarea să se administreze tuturor nou-născuților imediat după naștere (primele 2-7 zile, dacă nu există contraindicații), o singură doză de BCG, ca parte a unui program național de vaccinare, potrivit screeningtb.ro.

Protecția se pierde în intervalul de vârstă 10-20 de ani. Așadar, nu protejează adulții de infectare și de a dezvolta boala, însă protejează copiii cu vârsta sub 5 ani de formele de tuberculoză specifice acestei vârste, forme care pot fi mortale sau debilitante: meningita sau meningoencefalita tuberculoasă și tuberculoza miliară (diseminată).

Printre contraindicațiile vaccinării BCG se numără: starea febrilă, leziunile tegumentare eruptive, greutatea sub 2,5 kg, infecția HIV simptomatică, leucemia, limfomul, neoplazia, imunodeficiențele congenitale și tratamentul cu alkilanți sau antimetabolite.

Citește și: Vaccinurile care se fac la naștere: vaccinul BCG (împotriva tuberculozei) și vaccinul HepB (împotriva hepatitei B)

Dacă, din diverse motive, vaccinarea anti-tuberculoză nu s-a putut efectua în maternitate, aceasta se poate realiza de către medicul pneumolog până la vârsta de 3 luni, fără testare la tuberculină. După această vârstă, până la 4 ani, vaccinarea se va efectua cu testare prealabilă la tuberculină și scrisoare de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate a copilului și ultimul vaccin efectuat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult