Prima zi de școală 2022 este marcată luni, pe 5 septembrie, când copiii revin integral la cursurile în format fizic, după doi ani marcați de pandemie și ore online. Ca în fiecare an, copiii din România aduc flori dascălilor și se adună sub forma unui careu în curtea școlii, ascultând mesajele încurajatoare ale celor care le vor călăuzi pașii și le vor deschide mințile în noul an școlar.
Prima zi de școală este încărcată de emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori deopotrivă, mai ales dacă cei mici abia intră în acest univers numit școală. Părinții nu au zi liberă legală pentru a participa la ceremoniile de deschidere a noului an școlar, dar cu siguranță mulți vor găsi o soluție pentru a fi alături de micuții lor în această zi importantă pentru ei.
Luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici, a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.
V-am pregătit mai jos structura anului școlar 2022-2023, dar și câteva tradiții și obiceiuri din întreaga lume despre prima zi de școală.
Elevii și preșcolarii vor începe anul școlar pe 5 septembrie 2022, cu o durată de 36 de săptămâni, potrivit structurii anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, aprobată prin Ordinul ministrului Educației nr. 3505/31 martie 2022. Cursurile se încheie pe 16 iunie 2023, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial.
În premieră, anul acesta școlar va avea și o vacanță „mobilă”. Fiecare județ are o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.
Potrivit edupedu.ro, anul școlar 2022-2023 este împărțit în 5 module (a fost eliminată denumirea de „semestre”), astfel:
Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).
Prin excepție de la prevederile menționate mai sus, „la clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică”.
Prima zi de școală este prilej de revedere cu colegii sau, din contră, de legat noi prietenii în cazul micuților care intră în clasa I. Tot în prima zi de școală învățătorii prezintă planul pentru noul an școlar și primesc flori de la copii, în semn de recunoștință și respect.
Această zi este însă marcată diferit în alte colțuri ale lumii, potrivit Mediafax.ro. Iată mai jos ce tradiții și obiceiuri sunt păstrate în alte țări în prima zi de școală.
Finlanda – copiii se joacă și socializează. Până în clasa a III-a, copiii finlandezi nu primesc note, ci sunt antrenați în tot felul de activități practice care să se dezvolte abilitățile.
Israel – tradiția primei zile de școală spune că elevii ling literele desenate cu miere pe tablă, pentru a-și aduce aminte că învățătura este una benefică pentru ei.
Japonia – prima zi de școală are loc pe 1 aprilie și este marcată cu o poză făcută elevilor la poarta școlii, continuând cu o ceremonie în sala de sport, acolo unde elevii noi, din primul an de școală, au parte de o primire specială – primesc un ghiozdan plin cu rechizite de la părinții lor. Toți elevii vin îmbrăcați în uniforme, iar mamele lor poartă kimonouri tradiționale.
Germania – prima zi de școală este una pe placul micuților, iar asta pentru că primesc un cornet plin cu dulciuri, gustări sau mici daruri, pe care îl pot deschide doar la școală. Un aspect important e faptul că „boboceii” nu sunt primiți la școală dacă nu știu să scrie și să țină corect în mână un instrument de scris.
Olanda – prima zi de școală pentru un copil are loc la frageda vârstă de 4 ani. Însă până la 6 ani copiii olandezi doar se familiarizează cu programul, învață să se joace și să socializeze. Abia după această vârstă încep cu adevărat programul de școală, după ce au trecut prin etapa pregătitoare descrisă anterior.
Noua Zeelandă – la ceremonia de deschidere a noului an școlar se respectă tradițiile culturii Maori: se desfășoară dansuri războinice, se cântă și se țin discursuri importante.
Rusia – prima zi de școală are loc pe 12 septembrie (care marchează începutul toamnei), indiferent dacă ziua pică în weekend ori într-o zi de sărbătoare. De asemenea, ziua de 12 septembrie poartă numele de Ziua Științei.
Copiii sunt încurajați de părinți și profesori cu diferite mesaje la începerea noului an școlar. Iată câteva sugestii de mesaje de încurajare pentru micuți: